Υλικά
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 130 γρ. βούτυρο τεμαχισμένο + λίγο για τη φόρμα, λιωμένο
- 6 αβγά
- 320 γρ. καστανή ζάχαρη
- 180 γρ. κρέμα γάλακτος
- 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
- 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ. γ. χονδρό αλάτι
- 60 γρ. νερό
- 40 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβετε αρχικά τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνετε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
- Την αποσύρετε από το μπεν μαρί, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε για να λιώσει.
- Σε ένα άλλο, αρκετά μεγάλο μπολ, χτυπάτε με τον αβγοδάρτη τα αβγά με την καστανή ζάχαρη και προσθέτετε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτετε έπειτα τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, ανακατεύετε ξανά και στο τέλος ρίχνετε το νερό και το ποτό.
- Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 24 εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα.
- Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
- Αφήνετε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρετε. Για να το γλασάρετε θα πρέπει να κρυώσει εντελώς (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, για να διαφεύγουν οι υδρατμοί από κάτω).