Υλικά
- 3⁄4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
- 1⁄4 κιλού αμπελόφυλλα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 κουταλιά της σούπας δυόσμος
- 1 ματσάκι άνηθος
- 3 κουταλιές της σούπας λάδι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού του καφέ ρύζι γλασέ
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και πλένετε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
- Ψιλοκόβετε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δυόσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλατοπιπερώστε.
- Παίρνετε ένα – ένα αμπελόφυλλο από την ανάποδη και βάζετε 1 κουταλιά του γλυκού από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.
- Τοποθετήστε τα στη σειρά στην κατσαρόλα.
- Προσθέστε 2 ποτήρια νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
- Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.
- Σερβίρετε τα ντολμαδάκια κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτοντας χυμό λεμονιού.