Υλικά
- 1 λίτρο νερό
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 250 γρ. έτοιμη πολέντα (χυλός καλαμποκάλευρου)
- 1 κ.γλ. πάπρικα
- ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
- 400 γρ. αλεσμένες ντομάτες ή/και ντοματάκια
- 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και στρώνετε διαφανή μεμβράνη σε ένα ταψάκι (28×18 εκ.). Βάζετε το νερό να πάρει βράση μαζί με το αλάτι.
- Ρίχνετε την πολέντα με σταθερή ροή στο βραστό νερό και την αφήνετε να βράσει για 5’.
- Ενώ ανακατεύετε, προσθέτετε στο μείγμα την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρετε τον χυλό στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
- Αφήνετε την πολέντα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
- Σοτάρετε αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετετις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη.
- Τέλος αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα ντομάτας για 20’ να πιεί τα υγρά της.
- Όταν πλέον έχει κρυώσει και στερεοποιηθεί, αδειάζετε την πολέντα σε επίπεδη επιφάνεια και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε τα μισά κομμένα κομμάτια.
- Ρίχνετε από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ψήνετε την πολέντα για 25’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει κρούστα.