Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 250 γρ. έτοιμη πολέντα (χυλός καλαμποκάλευρου)
  • 1 κ.γλ. πάπρικα
  • ½ κ.γλ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (προαιρετικά)
  • 400 γρ. αλεσμένες ντομάτες ή/και ντοματάκια
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και στρώνετε διαφανή μεμβράνη σε ένα ταψάκι (28×18 εκ.). Βάζετε το νερό να πάρει βράση μαζί με το αλάτι.
  2. Ρίχνετε την πολέντα με σταθερή ροή στο βραστό νερό και την αφήνετε να βράσει για 5’.
  3. Ενώ ανακατεύετε, προσθέτετε στο μείγμα την πάπρικα και το μοσχοκάρυδο. Μεταφέρετε τον χυλό στο ταψί και ισιώνετε την επιφάνεια με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
  4. Αφήνετε την πολέντα στην άκρη να κρυώσει και να πήξει.
  5. Σοτάρετε αρχικά το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτετετις ντομάτες, τον πελτέ και τη ζάχαρη.
  6. Τέλος αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε τη σάλτσα ντομάτας για 20’ να πιεί τα υγρά της.
  7. Όταν πλέον έχει κρυώσει και στερεοποιηθεί, αδειάζετε την πολέντα σε επίπεδη επιφάνεια και την κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια. Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετείτε τα μισά κομμένα κομμάτια.
  8. Ρίχνετε από πάνω τη μισή σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Επαναλαμβάνετε με τα υπόλοιπα υλικά.
  9. Ψήνετε την πολέντα για 25’ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να αποκτήσει κρούστα.