Υλικά
- 120 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 500 γρ. καστανό ρύζι
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 μεσαίες σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
- 50 γρ. ξανθιές σταφίδες
- 100 γρ κουκουνάρι
- λευκό κρασί για το σβήσιμο
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών σπιτικό ή εναλλακτικά κάποιο κύβο
- αλάτι χονδρό
Εκτέλεση
- Σε κατσαρόλα με χονδρό πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Προσθέτουμε το καστανό ρύζι και με ξύλινη κουτάλα το καβουρδίζουμε καλά, να γυαλίσει και να γίνει κάπως διάφανο.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και το χονδρό αλάτι, χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε το ρύζι μέχρι να πιει το ζωμό του.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πετσέτα και καπάκι.
- Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα καλαμαράκια. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να αρχίσουν τα καλαμαράκια να τσιγαρίζονται.
- Σε αυτό το σημείο σβήνουμε με το γλυκό κρασί, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου, το κλαδάκι της φρέσκιας ρίγανης και το ζωμό λαχανικών, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε τα καλαμαράκια να σιγομαγειρευτούν σκεπασμένα.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδου και το κλαδάκι ρίγανης.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζουμε μέρος του βρασμένου καστανού ρυζιού και ενσωματώνουμε μέρος των βρασμένων καλαμαριών.
- Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και πάπρικα και σερβίρουμε.