Υλικά
- 1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
- 1 κουταλιά σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
- 1 κουταλιά σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουταλιά γλυκού ξερό, κοπανισμένο
- 40 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1½ κιλό ενιαίο κομμάτι χοιρινό κρέας από λαιμό
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 150 ml λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε το κρέας.
- Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα -κατά προτίμηση να μπαίνει και στο φούρνο- ή σε μια γάστρα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές.
- Βγάζετε το κρέας και το αφήνετε κατά μέρος. Ρίχνετε στο σκεύος το κρεμμύδι και το σοτάρετε για λίγο μέχρι να μαλακώσει.
- Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε το νερό ή το ζωμό, το κρέας και τον κόλιανδρο.
- Σκεπάζετε με το καπάκι και βάζετε το σκεύος στο φούρνο ή σε μια γάστρα με καπάκι.
- Ψήνετε το φαγητό στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και 15 λεπτά.
- Βγάζετε από το φούρνο, μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το διατηρείτε ζεστό.
- Αδειάζετε το ζουμί από το σκεύος στον κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι, το χτυπάτε για να ομογενοποιηθεί καλά, το σουρώνετε και το ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το δεντρολίβανο.
- Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να γίνει όσο πηχτή τη θέλετε. Αφαιρείτε το δίχτυ από το κρέας αν έχει και το κόβετε σε φέτες.