Υλικά

  • 1 λίτρο νερό ή ζωμός λαχανικών
  • 1 κουταλιά σούπας κόλιανδρο, σε σκόνη
  • 1 κουταλιά σούπας φυλλαράκια φρέσκου δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή 1 κουταλιά γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1½ κιλό ενιαίο κομμάτι χοιρινό κρέας από λαιμό
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλατοπιπερώνετε το κρέας.
  2. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα -κατά προτίμηση να μπαίνει και στο φούρνο- ή σε μια γάστρα ζεσταίνετε το λάδι και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές.
  3. Βγάζετε το κρέας και το αφήνετε κατά μέρος. Ρίχνετε στο σκεύος το κρεμμύδι και το σοτάρετε για λίγο μέχρι να μαλακώσει.
  4. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί, προσθέτετε το νερό ή το ζωμό, το κρέας και τον κόλιανδρο.
  5. Σκεπάζετε με το καπάκι και βάζετε το σκεύος στο φούρνο ή σε μια γάστρα με καπάκι.
  6. Ψήνετε το φαγητό στους 160 βαθμούς για 2 ώρες και 15 λεπτά.
  7. Βγάζετε από το φούρνο, μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο, το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το διατηρείτε ζεστό.
  8. Αδειάζετε το ζουμί από το σκεύος στον κάδο του μπλέντερ ή στο μούλτι, το χτυπάτε για να ομογενοποιηθεί καλά, το σουρώνετε και το ρίχνετε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το δεντρολίβανο.
  9. Βράζετε τη σάλτσα μέχρι να γίνει όσο πηχτή τη θέλετε. Αφαιρείτε το δίχτυ από το κρέας αν έχει και το κόβετε σε φέτες.