Υλικά
- 250 γραμμάρια φύλλο για πίτες
- 700 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 πρέζα κανέλα
- 4 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι, πιπέρι
- Σουσάμι λευκό και μαύρο για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά ετοιμάζετε τον κιμά σε μια κατσαρόλα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι μέχρι να ασπρίσει. Ρίχνετε τον κιμά και μαγειρεύετε ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αφήνετε να μαγειρευτεί καλά το μείγμα μέχρι να εξατμιστεί καλά το κρασί.
- Διαλύετε τον πελτέ σε λίγο νερό και τον ρίχνετε μέσα στον κιμά. Βάζετε το φύλλο δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλατάκι και πιπεράκι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να στεγνώσει ο κιμάς. Αφήνετε να κρυώσει και αφαιρέστε το δαφνόφυλλο.
- Παίρνετε ένα ταψί και το αλείφετε με ελαιόλαδο. Στη συνέχεια ανοίγετε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και με τη βοήθεια ενός κουταλιού αδειάζετε το μείγμα με τον κιμά στην άκρη του φύλλου κατά μήκος. Τυλίξτε το φύλλο σαν ρολό και μετά κυκλικά και χαλαρά σαν κοχλία.
- Βάζετε τις στριφτές πίτες στο λαδωμένο ταψί, τις ραντίζετε με λίγο νερό και λάδι. Πασπαλίστε με λευκό και μαύρο σουσάμι και ψήστε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 με 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.