Ενώ η Wall Street έδειξε σημάδια ανάκαμψης τη Δευτέρα, μετά τις δύο χειρότερες συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών, η Apple συνέχισε να κατρακυλά, σημειώνοντας νέα απώλεια 3,7%, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο των δασμών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.
Η συνολική πτώση της μετοχής της Apple τις τελευταίες τρεις ημέρες φτάνει το 19%, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια 638 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη χρηματιστηριακή της αξία.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Apple είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες εταιρείες στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ–Κίνας, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από την κινεζική αγορά και παραγωγή. Η Κίνα αντιμετωπίζει δασμούς 54%, ενώ ακόμη και άλλες χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη –όπου επίσης η Apple έχει εργοστάσια παραγωγής– δεν εξαιρούνται από το νέο δασμολογικό σχέδιο του Τραμπ.
Η Apple είναι μακράν αυτή που δέχεται το ισχυρότερο πλήγμα ανάμεσα στις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Τη Δευτέρα, από τους επτά τεχνολογικούς «γίγαντες», μόνο οι Apple, Microsoft και Tesla σημείωσαν πτώση.
Το Nasdaq κατάφερε να κλείσει οριακά ανοδικά τη Δευτέρα, ύστερα από μία εβδομάδα με απώλειες 10%, τη χειρότερη επίδοση σε πάνω από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με αναλυτές, η Apple θα αναγκαστεί είτε να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων της είτε να απορροφήσει το επιπλέον κόστος των δασμών, όταν τεθούν σε ισχύ. Εκτιμήσεις της UBS αναφέρουν πως το πιο ακριβό iPhone της εταιρείας θα μπορούσε να ακριβύνει έως και 350 δολάρια, δηλαδή περίπου 30% πάνω από την τιμή των 1.199 δολαρίων που κοστίζει σήμερα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του, το cnbc.
Ο αναλυτής της Barclays, Τιμ Λονγκ, σημείωσε ότι είτε η Apple θα μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές είτε θα δει τα κερδών ανά μετοχή να μειώνονται έως και 15%. Υπάρχει πάντως και το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, ώστε να εισάγει προϊόντα στις ΗΠΑ από χώρες με χαμηλότερους δασμούς.
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις σχετικά με τους δασμούς.