Υλικά

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ πριν μαγειρέψουμε τα μπιφτέκια μας ή το πρωί της ίδιας μέρας για να τα φάμε στο βραδινό γεύμα μας.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ νερό. Κόβουμε δύο μεγάλες φέτες ψωμί και το βάζουμε μέσα στο μπολ, να μουλιάσει. Μόλις μουλιάσει, αφαιρούμε το εξωτερικό μέρος από το ψωμί, την κόρα και κρατάμε μόνο το εσωτερικό.
  3. Παίρνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι, το καθαρίζουμε με το μαχαίρι και το ξεπλένουμε με νερό.
  4. Αφαιρούμε το νερό από το μπολ και μένει μόνο η ψίχα του ψωμιού.
  5. Τρίβουμε το κρεμμύδι με το χοντρό μέρος του τρίφτη και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ. Bγάζουμε  τον κιμά από το ψυγείο και τον τοποθετούμε στο μπολ.
  6. Αν ο κιμάς είναι περισσότερο από μισό κιλό, θα προσθέσουμε 1-2 κρεμμύδια. Αυτό είναι το μυστικό, για να γίνουν μαλακά τα μπιφτέκια, δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ ψωμί.
  7. Προσθέτουμε στον κιμά που είναι μέσα στο μπολ, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή 1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο, αν θέλουμε να έχουμε περισσότερο.
  8. Παίρνουμε ένα ματσάκι μαϊντανό, κρατάμε όσο θέλουμε, κόβουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του μαϊντανού και τα βάζουμε και αυτά μέσα στον κιμά.
  9. Ανακατεύουμε με τα χέρια μας και πλάθουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ρίχνοντας στα χέρια μας λίγο ελαιόλαδο.
  10. Αν έχουμε ξεκινήσει την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ, αφήνουμε τον κιμά στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μαλακώσει.
  11. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να μείνει στο ψυγείο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά μερικές ώρες, για παράδειγμα να τον φτιάξουμε το πρωί και να μείνει μέσα στο ψυγείο μέχρι το μεσημέρι ή το βράδυ και τότε θα μπορούμε να πλάσουμε τα μπιφτέκια.
  12. Όταν λοιπόν ο κιμάς μαλακώσει, τον βγάζουμε από το ψυγείο και σχηματοποιούμε τα μπιφτέκια.
  13. Τα βάζουμε να ψηθούν, σε μέτριο φούρνο, στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε μισή ώρα από τη μια πλευρά και στη συνέχεια τα γυρνάμε και τα αφήνουμε να ψηθούν άλλα 30 λεπτά από την άλλη πλευρά.