Την περίοδο της νηστείας το ταχίνι έχει αδιαμφισβήτητα την τιμητική του και το συναντάμε σε γλυκά, dressings και ροφήματα. Είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται -είτε αποφλοιωμένο είτε με τον φλοιό του (ολικής άλεσης)- και έπειτα αλέθεται. Το ταχίνι είναι γεμάτο με καλά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα. Μόλις 1 κ.σ. (15 γρ.) ταχίνι παρέχει περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε φώσφορο, μαγνήσιο και σύμπλεγμα βιταμίνης Β. Ακόμα, περίπου το 50% του λίπους του ταχινιού προέρχεται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών νόσων.
Υλικά (1 ποτήρι)
- 1 βάζο ταχίνι ολικής άλεσης
- 2-3 κ.σ. μέλι (ανάλογα με τη γλυκύτητα που θέλετε να πετύχετε)
- 2 κ.σ. ανεπεξέργαστο κακάο
- ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Βάζουμε όλα μας τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Βήμα 2: Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα βάζο και αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος.
Σημείωση: Το άλειμμα είναι αρκετά σκληρό, αλλά μην ανησυχήσετε, αυτό συμβαίνει λόγω του ταχινιού.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
- Ενέργεια: 530 kcal
- Υδατάνθρακες: 12,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 20,4 γρ.
- Λιπαρά: 45,5 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 6,9 γρ.
* H φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI