Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Πιο συγκεκριμένα, είναι καλή πηγή β-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α και θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μια χρήσιμη πηγή λυκοπενίου, το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου. Επίσης μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, χάρη στον ευεργετικό ρόλο που έχει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών, με την κατανάλωσή του να συνδέεται με μείωση του βάρους, αλλά και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακόμα, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να προάγει την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Να τονίσουμε πως μερίδα ανθρώπων πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει γκρέιπφρουτ όταν κάνει χρήση ορισμένων φαρμάκων. Κι αυτό γιατί το γκρέιπφρουτ έχει την ιδιότητα δέσμευσης ενζύμων με αποτέλεσμα να κάνει το φάρμακο να περάσει από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος γρηγορότερα από το συνηθισμένο.
Υλικά (1 ποτήρι)
- 1 γκρέιπφρουτ
- 1 ξινόμηλο
- 1 κομμάτι τζίντζερ
- 1/2 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. μελάσα
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το μήλο και το τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια με 1/2 κούπα νερό και χτυπάμε. Στη συνέχεια σουρώνουμε ώστε να προκύψει ο χυμός τους.
- Βήμα 2: Σε μια κούπα ανακατεύουμε τον κουρκουμά και τη μελάσα με 1 κ.σ. χλιαρό νερό μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Βήμα 3: Στύβουμε το γκρέιπφρουτ.
- Βήμα 4: Ανακατεύουμε σε ένα ποτήρι τον χυμό του γκρέιπφρουτ, τον χυμό του μήλου και το μείγμα του κουρκουμά.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 168 kcal
- Υδατάνθρακες: 5,9 γρ.
- Πρωτεΐνη: 1,8 γρ.
- Λιπαρά: 0,9 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,2 γρ.
- Φυτικές ίνες: 9,8 γρ.