Υλικά

  • 2 1/2 μπαστουνάκια ανάλατο βούτυρο
  • 225 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα, χοντροκομμένη
  • 3/4 φλ. τσαγιού κακάο σε σκόνη χωρίς ζάχαρη, μοιρασμένο
  • 1 κ. σ. σκόνη καφέ εσπρέσο
  • 2 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ. γλ. αλάτι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Στρώστε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί και βουτυρώστε τη με μαλακό βούτυρο.
  2. Συνδυάστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα, 1/4 φλιτζανιού κακάο σε σκόνη και τη σκόνη εσπρέσο σε ένα μπολ και αφήστε τα στην άκρη.
  3. Προσθέστε το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι το βούτυρο να σιγοβράσει έντονα, περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  4. Ρίξτε αμέσως το καυτό βούτυρο πάνω από το μείγμα σοκολάτας και αφήστε το να δράσει για 2 λεπτά. Χτυπήστε με το σύρμα μέχρι η σοκολάτα να γίνει εντελώς λεία και αφήστε στην άκρη.
  5. Ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, περίπου 10 λεπτά. Η υφή του θα είναι παρόμοια με την υφή ενός πολύ παχύρρευστου μείγματος για τηγανίτες.
  6. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίξτε μέσα το ελαφρώς κρυωμένο μείγμα σοκολάτας και βουτύρου και χτυπήστε το μέχρι να γίνει λείο.
  7. Προθερμάνετε στους 180 βαθμούς.
  8. Κοσκινίστε μέσα το αλεύρι και το υπόλοιπο κακάο και ανακατέψτε απαλά με μια λαστιχένια σπάτουλα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  9. Αδειάστε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήστε μέχρι να φουσκώσει ελαφρά η επιφάνεια, περίπου 40 λεπτά.
  10. Αφαιρέστε από το φούρνο όταν ένα ξύλινο σουβλάκι που εισάγετε στο κέντρο των brownies να βγαίνει καθαρό. Το κέντρο των brownies θα φαίνεται λίγο ψημένο, αλλά τα brownies θα συνεχίσουν να σφίγγουν καθώς κρυώνουν.
  11. Αφήστε να κρυώσουν καλά και κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια.