Υλικά
- 4 φιλέτα σολομού, καθαρισμένα
- 6 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο
- Αλάτι- πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
- 1 μεγάλο πράσο, κομμένο σε φέτες
- 3 φλ. τσαγιού ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 300 γρ. ρύζι arborio
- 1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
- 2 κ. σ. βούτυρο
- 150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 κ. σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε ένα ταψί, περιχύστε τα με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε τα.
- Μαγειρέψτε τον σολομό για 10 έως 12 λεπτά, μέχρι τα φιλέτα να ψηθούν καλά, και στη συνέχεια αφήστε τα στην άκρη.
- Εντωμεταξύ, προσθέστε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και, στη συνέχεια, προσθέστε το πράσο σε φέτες.
- Αλατοπιπερώστε και σοτάρετε το πράσο για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε το στην άκρη.
- Προσθέστε τον ζωμό σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, διατηρώντας τον ζεστό όσο ετοιμάζετε το ριζότο.
- Προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
- Σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε το ρύζι στο τηγάνι, ανακατέψτε το για να καλυφθεί με το λάδι και αφήστε το να ψηθεί για 1-2 λεπτά.
- Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το ρύζι να σιγοβράσει αργά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
- Ρίξτε λίγο ζεστό ζωμό στο ρύζι και ανακατεύετε τακτικά.
- Μαγειρέψτε το ριζότο για 15-20 λεπτά, συνεχίζοντας να τροφοδοτείτε το ρύζι με ζωμό μέχρι το ρύζι να γίνει al dente και κρεμώδες.
- Κατεβάστε το ριζότο από τη φωτιά και ανακατέψτε το βούτυρο και την παρμεζάνα.
- Ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού, το μαγειρεμένο πράσο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
- Ξεφλουδίστε τον μαγειρεμένο σολομό, αφαιρώντας την πέτσα, και ανακατέψτε τον απαλά στο ριζότο πριν το σερβίρισμα.