Υλικά
- 500 γρ. φρέσκο τόνο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κ. γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
- 1 κ. σ. σάλτσα σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
- 1 κ. γλ. καβουρδισμένο σησαμέλαιο
- Λάδι, για το ψήσιμο στη σχάρα
- 2 κ. σ. μαγιονέζα
- 1/2 κ. σ. wasabi (από σκόνη ή σε έτοιμη πάστα)
- 4 ψωμάκια με σουσάμι, ελαφρώς ψημένα
- 1 φλ. τσαγιού αγγούρι σε φέτες, ελαφρώς αλατισμένο
- 2 φλ. τσαγιού ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
Εκτέλεση
- Κόψτε τον τόνο σε κύβους και τοποθετήστε τον στην κατάψυξη για 10 λεπτά για να σταθεροποιηθεί (αυτό θα διευκολύνει το άλεσμα).
- Αν χρειαστεί, χτυπήστε τον τόνο στο μούλτι μέχρι να αποκτήσει τη συνοχή κιμά (φροντίστε να μην το παρακάνετε, χτυπήστε τον μόνο όσο χρειάζεται για να μπορέσετε να σχηματίσετε μπιφτέκια).
- Μεταφέρετε σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα κρεμμυδάκια, το τζίντζερ, τη σάλτσα σόγιας και το σησαμέλαιο. Σχηματίστε τέσσερα ομοιόμορφα μπιφτέκια.
- Τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν τα ψήσετε στη σχάρα για να σταθεροποιηθούν.
- Προθερμάνετε καλά ένα τηγάνι- σχάρα ελαφρώς λαδωμένο.
- Όταν ζεσταθεί, προσθέστε τα μπιφτέκια και ψήστε τα για 2 έως 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά, αλλά να παραμείνουν μέτρια ψημένα στο κέντρο.
- Αναποδογυρίστε και χειριστείτε προσεκτικά, καθώς αυτά τα μπιφτέκια είναι πιο ευαίσθητα από τα μοσχαρίσια μπιφτέκια.
- Ανακατέψτε τη μαγιονέζα με το wasabi και απλώστε την ομοιόμορφα στις κορυφές των μπιφτεκιών.
- Στρώστε τη βάση του burger με αγγούρι και την πράσινη σαλάτα, τοποθετήστε από πάνω τα μπιφτέκια και καλύψτε με τα «καπάκια» των ψωμιών.