Υλικά
- 200 γρ. βούτυρο, μαλακωμένο
- 100 γρ. σταφίδα
- 200 γρ. κεράσια γλασέ, κομμένα στη μέση
- 100 γρ. αποξηραμένα κράνμπερι
- 200 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι
- Το ξύσμα και το χυμό 1 πορτοκαλιού
- 50ml σέρι, κονιάκ, Disaronno ή Frangelico
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 μεγάλα αυγά
- 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 100 γρ. αλεσμένο αμύγδαλο
- 100 γρ. φρυγανισμένο φουντούκι, ψιλοκομμένο
- 1 κ. σ. ανάμεικτα μπαχαρικά
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160/140 βαθμούς στον αέρα και λαδώστε μια φόρμα για κέικ.
- Βάλτε τις σταφίδες, τα κεράσια, όλα τα κράνμπερι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και το αλκοόλ σε ένα μικρό τηγάνι. Αφήστε το να πάρει βράση και αφήστε το να σιγοβράσει για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα κράνμπερι και να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Αφήστε το στην άκρη για να κρυώσει.
- Βάλτε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τη βανίλια σε ένα μπολ και χτυπήστε τα με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε τα αυγά, το αλεύρι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα ανάμεικτα μπαχαρικά. Χτυπήστε ξανά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και, στη συνέχεια, ανακατέψτε τα εμποτισμένα φρούτα και τους υπόλοιπους χυμούς.
- Βάλτε το μείγμα μέσα στη φόρμα, ισιώστε την κορυφή και ψήστε για 1 ώρα και 20 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλυφίδα από το κέντρο του κέικ. Αν η οδοντογλυφίδα έχει πάνω της άψητο μείγμα κέικ, επιστρέψτε το στο φούρνο για 10 λεπτά και ελέγξτε το ξανά.
- Αφήστε το κέικ στη φόρμα να κρυώσει, ξεφορμάρετε και απολαύστε.