Διάθεση αμοιβαίου συμβιβασμού μεταξύ Αθήνας και Παρισιού προδίδει η επικείμενη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Σεμπαστιάν Λεκορνί που προγραμματίστηκε για τις 14 Απριλίου, στην ελληνική πρωτεύουσα. Η συνάντηση αυτή δεν είναι απλώς μια ρουτίνα διπλωματικής επικοινωνίας, αλλά μια ευκαιρία για να εξεταστούν βασικά ζητήματα που αφορούν τόσο τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας, όσο και τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της άμυνας.
Θυμίζουμε ότι η Αθήνα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι πανίσχυροι πύραυλοι αέρος – αέρος Meteor που φέρουν τα υπερσύγχρονα γαλλικά μαχητικά Rafale και αγοράσαμε προκειμένου να αλλάζουν υπέρ μας οι ισορροπίες στον αέρα του Αιγαίου, έναντι των Τούρκων, ετοιμάζονται τώρα να πουληθούν σε ανάλογη ή ίσως και μεγαλύτερο ποσότητα στην Πολεμική Αεροπορία των γειτόνων μας (γίνεται λόγος για 300 πυραύλους αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ). Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχει διαμηνύσει προς την ελληνική πλευρά πως η αποδέσμευση των πανίσχυρων αυτών όπλων προς την Τουρκία δεν οφείλεται στην χώρα του αλλά σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παραγωγής.
Άξιο μνείας είναι το γεγονός ότι η κατασκευάστρια κοινοπραξία των Μeteor, MBDA και SAAB, όσο και η αντίστοιχη των Typhoon Eurofighter, η οποία αποτελείται από συνολικά έξι εταιρείες (Eurofighter GmbH, BAE Systems, Airbus, Alenia Aermacchi, DASA, Airbus Group) βλέπουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας ως μια εξαιρετική ευκαιρία να διεισδύσουν στην μεγάλη αγορά της Άγκυρας. Η Τουρκία κάνει τα πάντα για να αποκτήσει αυτά τα όπλα και μάλιστα θέτει ως προϋπόθεση για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter την αποδέσμευση αυτών των πυραύλων.
Στη συνάντηση Δένδια – Λεκορνί θα τεθεί επί τάπητος και η προοπτική απόκτησης μιας ακόμη φρεγάτας Belh@rra, της τέταρτης κατά σειρά, ώστε να ενισχυθεί το Πολεμικό Ναυτικό μας. Τα συγκεκριμένα πλοία, θεωρούνται από τα πιο προηγμένα στην κατηγορία τους, με δυνατότητες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών, από την αντιπυραυλική άμυνα έως τις επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων. Η Ελλάδα, που αναζητά συνεχώς τρόπους να ενισχύσει την άμυνά της στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο, βλέπει σε αυτές τις φρεγάτες μια στρατηγική επένδυση. Προς στιγμήν, λόγω της κρίσης στις σχέσεις με τη Γαλλία η προμήθεια μιας ακόμη φρεγάτας είχε παγώσει, ωστόσο εάν υπάρξει κοινή πορεία, συνεννόηση και ενδεχομένως ικανοποιητικά αντισταθμιστικά οφέλη, ενδεχομένως να προχωρήσει η ναυπήγηση.
Εκτός από τα διμερή θέματα, οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν όμως και τη Λευκή Βίβλο για την ευρωπαϊκή άμυνα, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη δημιουργία μιας πιο αυτόνομης και αποτελεσματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας. Σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται και οι ΗΠΑ φαίνεται να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στον Ειρηνικό, η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ανάγκη να ενισχύσει τις δικές της δυνατότητες. Η Γαλλία, ως μια από τις κύριες δυνάμεις της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, ενώ η Ελλάδα, με τη στρατηγική της θέση στην ανατολική Μεσόγειο, κρίνει ότι μπορεί να γίνει ένας σημαντικός εταίρος σε αυτό το εγχείρημα.