Ξεθυμαίνει την Παρασκευή το χθεσινό ράλι στις αγορές, το οποίο προκλήθηκε από την αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία και την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αναμένεται να ανοίξει με απώλειες, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 υποχωρούσε 1% πριν από λίγο, ενώ οι προκαταρκτικές συναλλαγές στην Wall Street υποδηλώνουν ότι οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 μπορεί να ανοίξουν με απώλειες 0,7% και 0,8%, αντίστοιχα. Στην Ασία, ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης έκλεισε με άνοδο 4,8%, εν μέσω υποψιών για αγορές κινεζικών μετοχών από την κυβέρνηση. Το Πεκίνο υλοποίησε πολλά μέτρα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων τη μείωση των επιτοκίων και ενέσεις ρευστότητας, σε μία προσπάθεια να δώσει ώθηση στην οικονομία. Αυτό βοήθησε να ανακτήσουν οι μετοχές κάποιες από τις απώλειες που είχαν σημειώσει, αλλά ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης κινείται ακόμη 8% χαμηλότερα από την περασμένη Παρασκευή. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1%.
Η μεικτή εικόνα των διεθνών χρηματιστηρίων αντανακλά την αβεβαιότητα των επενδυτών, δήλωσε ο Guy Foster, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία διαχείρισης μεγάλων κεφαλαίων Brewin Dolphin. «Υπάρχουν πολλές παράλογες κινήσεις που γίνονται στις αγορές, επειδή οι επενδυτές δεν γνωρίζουν πώς να διαβάσουν αυτά που συμβαίνουν», πρόσθεσε. Εν όψει του Σαββατοκύριακου, κάποιοι επενδυτές έσπευσαν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε μετοχές, δήλωσε ο Neil Mellor, αναλυτής της Bank of New York Mellon. «Η κατάσταση είναι ακόμη τόσο αβέβαιη», δήλωσε.
Οι μετοχές και τα εμπορεύματα σφυροκοπήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας, εν μέσω φόβων μίας επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψαν θεαματικά. Μετά την ανακοίνωση της νεότερης εκτίμησης του αμερικανικού ΑΕΠ, που έδειξε ότι αυτό αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 3,7% στο δεύτερο τρίμηνο έναντι 2,3% της πρώτης εκτίμησης, οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύθηκαν περισσότερο από 10%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μετά από χρόνια. Σήμερα, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί 1,3% στα 46,96 δολάρια το βαρέλι. Τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, που είχαν ανακάμψει χθες, κινούνται γενικά χαμηλότερα έναντι του δολαρίου.
Οικονομολόγοι της βρετανικής τράπεζας Barclays έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους, ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμη «στο τέλος της καταιγίδας». «Οι ανησυχίες για την κινεζική οικονομία συνεχίζονται και δρουν ως μείζον βάρος στο κλίμα (στις αναδυόμενες αγορές)», έγραψαν, προσθέτοντας ότι η όποια ανάκαμψη σε αυτά τα στοιχεία ενεργητικού μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί.