Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές απέτρεψε μια βέβαιη εθνική καταστροφή. Όμως, συνοδεύεται από σκληρά μέτρα, που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ξανά σε βαθιά ύφεση. Με ένα νέο μνημόνιο ενόψει, το μόνο στο οποίο μπορούμε να ελπίζουμε είναι η στοιχειώδης αποκατάσταση της ομαλότητας. Έτσι θα ξεκινήσουμε το δύσκολο δρόμο πάλι από την αρχή.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος*

Δυστυχώς, το λογαριασμό θα πληρώσει και πάλι ο ιδιωτικός τομέας.

Η συνταγή της υπερφορολόγησης είναι βέβαιο ότι αυτή τη φορά θα έχει ελάχιστα ή και αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά σε εξωστρεφείς κλάδους όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.

Σε κάθε περίπτωση, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν μπορεί και δεν θα δεχθεί να σηκώσει άλλα βάρη, για να καλύπτει το κόστος του πελατειακού κράτους και την ανικανότητα διαδοχικών κυβερνήσεων να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.

Εγκληματική θα είναι επίσης κάθε καθυστέρηση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αν υπάρχει ένα «παράθυρο» προοπτικής για την ελληνική οικονομία, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργούν νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Ζωτικής σημασίας θα είναι και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια. Το πακέτο των 35 δισ. ευρώ, θα είναι το μοναδικό εργαλείο για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Θα πρέπει οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σε τομείς και κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην ενθάρρυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Είναι ώρα να τελειώνουμε με την πελατειακού τύπου διαχείριση και την αποσπασματικότητα που χαρακτήρισαν τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης των προηγούμενων δεκαετιών.

Όσο κι αν προκαλεί ανακούφιση, σε όσους τουλάχιστον είχαν στοιχειώδη επίγνωση της πραγματικότητας, η συμφωνία της 13ης Ιουλίου σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας δύσκολης πορείας. Αν θέλουμε η Ελλάδα να επιβιώσει, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα και πολιτικές που θα αντισταθμίσουν τα υφεσιακά μέτρα και θα στηρίξουν τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσουμε ξανά να ελπίζουμε σε ανάκαμψη.

* Ο κ. Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ