Τις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υιοθέτησε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα ασκεί άμεση εποπτεία επί των οργανισμών αυτών.

Οι ευρωβουλευτές, σε συμφωνία και με τα κράτη μέλη, ενδυνάμωσαν το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΑΚΑΑ.

* Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ) θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011.

* Η ΕΑΚΑΑ θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει.

* Όλοι οι οργανισμοί θα έχουν ελεγχθεί ως τον Ιούλιο 2014.

Οι τροπολογίες υιοθετήθηκαν με 611 ψήφους υπέρ, 15 κατά και 26 αποχές

Σχετικά με τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε ότι αυτή θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων, μετά από σύσταση που θα πραγματοποιεί η ΕΑΚΑΑ.

Το συμφωνηθέν κείμενο, ωστόσο, το οποίο προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις και το οποίο ενέκρινε το ΕΚ δίνει αυτήν την αρμοδιότητα στην ΕΑΚΑΑ. Το ύψος των προστίμων, το οποίο θα διαφέρει ανάλογα με το είδος της παράβασης, το μέγεθος του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και τις ενδεχόμενες επιβαρυντικές ή ελαφρυντικές περιστάσεις, ορίζεται από τους κανόνες. Το πρόστιμο που θα επιβάλει η ΕΑΚΑΑ δε θα μπορεί να ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών που εμφάνισε ο οργανισμός κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση.