Υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, θα διεξαχθεί η σήμερα συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης.

Επισήμως ο Γάλλος θα βρίσκεται εκεί για να συμμετάσχει στις συζητήσεις για την κατάρτιση του νέου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ-αφού ρόλο παίζει και το Ταμείο, ανεπισήμως όμως αναμένεται να δηλώσει την πρόθεση του ΔΝΤ, να συμμετάσχει με περισσότερα κονδύλια στη διάσωση χωρών, σε περίπτωση που ζητήσουν βοήθεια και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιταλία και (ο φόβος όλων) η Ισπανία.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένονται και οι διαβουλεύσεις για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν των 16, που εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί με την Ιρλανδική αποπληρωμή, δηλαδή 4 χρόνια περίοδος χάρητος και 7 χρόνια η διάρκεια αποπληρωμής.

Αυτό τουλάχιστον αναμένεται να προτείνει η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο επίτροπος, Ολι Ρεν, έχοντας αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Στις συνεδριάσεις των Eurogroup και Ecofin, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα.