Έκκληση προς την Ευρώπη να δώσει μια ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα απευθύνουν μέσω των Financial Times 18 κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Όπως επισημαίνουν στο κείμενο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας, οι 15 οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως τονίζουν, μόνο με τέτοια απόφαση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Προτείνουν μάλιστα τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης:

1. Υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, για τα επόμενα πέντε χρόνια. Και τούτο, με τον όρο ότι η Ελλάδα καταγράφει, για παράδειγμα, ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Μια παρόμοια περίπτωση, όπως αναφέρουν, υπάρχει και πρόκειται για τη ρήτρα «bisque» στο βρετανικό δάνειο από τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο J M Keynes μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία δεν εξυπηρετούσε το χρέος της μέχρις ότου η οικονομία της ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

2. Κάποια μείωση του χρέους, ειδικότερα του διμερούς επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.

3.
Σημαντικά κεφάλαια για αποτελεσματικά επενδυτικά έργα, ειδικότερα για τις εξαγωγές. Το σχέδιο Γιούνκερ θα ήταν ένα καλό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και τη γερμανική KfW. Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς ενισχύει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως τονίζουν οι 18 οικονομολόγοι.

«Πιστεύουμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα ευνοηθεί εάν δοθεί στην Ελλάδα μία ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Σε κάθε περίπτωση και τη δεκαετία του 1950 η γερμανική οικονομία κατόρθωσε να αναπτυχθεί – και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις – μετά από σημαντική ελάφρυνση του χρέους», καταλήγουν.

Την επιστολή υπογράφουν:

  1. Prof Joseph Stiglitz: Columbia University, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών.
  2. Prof Chris Pissarides: London School of Economics, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών
  3. Prof Charles Goodhart: London School of Economics
  4. Prof Marcus Miller: Warwick University
  5. Michael Burke: Economists Against Austerity
  6. Prof Panicos Demetriadis: University of Leicester
  7. Prof Stephany Griffith-Jones: IPD Columbia University
  8. Prof Gustav A Horn: Macroeconomic Policy Institute (IMK)
  9. Prof Mary Kaldor: London School of Economics
  10. Neil MacKinnon: VTB Capital
  11. Prof Jose Antonio Ocampo: Columbia University
  12. Avinash Persaud Peterson: Institute for International Economics
  13. Helmut Reisen: Shifting Wealth Consult
  14. Robert Skidelsky Emeritus: Professor, University of Warwick
  15. Prof Frances Stewart: University of Oxford
  16. Prof Robert Wade: London School of Economics
  17. Hilary Wainwright: Transnational Institute, Amsterdam
  18. Prof Simon Wren-Lewis: Merton College Oxford