Επίδομα θέρμανσης σε περισσότερα νοικοκυριά σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα κυρίως των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο προβλέπει αύξηση κατά 20%-30% του συνολικού κονδυλίου το οποίο για τη σεζόν 2020-2021 άγγιξε τα 100 εκατ. ευρώ ενώ εξετάζεται και η χαλάρωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων με διπλό στόχο: την ενίσχυση του ποσού κυρίως για τα νοικοκυριά που διαμένουν σε «ψυχρές» περιοχές της χώρας και την χορήγηση του επιδόματος σε περισσότερους.
Ο φετινός χειμώνας προμηνύεται δύσκολος για τα νοικοκυριά. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου θα είναι 20% υψηλότερη από πέρυσι και προβλέπεται να κυμανθεί στο 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στο 1,10 ευρώ στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα και γύρω στο 1,20 ευρώ το λίτρο στα νησιά. Ακόμα χειρότερη θα είναι η κατάσταση με το φυσικό αέριο που προβλέπεται ότι θα είναι ακριβότερο ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πέρυσι λόγω του άλματος των διεθνών τιμών.
Με βάση το καθεστώς για το επίδομα θέρμανσης που ισχύει από πέρυσι δικαιούχοι είναι όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς πάνω από 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet. Το επίδομα βάσης έχει οριστεί στα 220 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία και προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.
Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται εφόσον πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
- Άγαμοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
- Έγγαμοι καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
- Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Το επίδομα δεν χορηγείται σε φιλοξενούμενους, όσους εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και στα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από 2 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκόμενων σε εθελούσια ακινησία.