Γενναίες μειώσεις στα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, αλλά και το ακατάσχετο ακινήτων, αλλά και μισθών και συντάξεων προβλέπει το προσχέδιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σήμερα σε διαβούλευση στα πολιτικά κόμματα
Αναφορικά με τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων το προσχέδιο προβλέπει ότι για κατασχέσεις ακινήτων και κινητών στα χέρια του οφειλέτη θεσπίζεται ακατάσχετο όριο 500 ευρώ, από 300 ευρώ σήμερα. Ομοίως, θεσπίζεται ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ, ένα 1.000 ευρώ σήμερα, για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.
Αν το ποσό του μισθού ή της σύνταξης ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται από το νόμο να κατασχεθεί το ένα τέταρτο αυτού υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν είναι χαμηλότερο από τα 1.500 ευρώ.
Βάσει του νομοσχεδίου καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα για ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ (για κάθε φυσικό πρόσωπο και για ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα), ενώ οι καταθέσεις δεν πειράζονται όταν οι οφειλές ανέρχονται έως τα 50 ευρώ.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στα φορολογικά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία μειώνονται από τα 1.000 στα 250 ευρώ ανά παράβαση και για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία μειώνονται από τα 2.500 ευρώ στα 500 ευρώ ανά παράβαση. Το ανώτατο όριο προστίμου που μπορεί να επιβληθεί ανά φορολογικό έλεγχο ορίζεται πλέον στα 30.000 ευρώ όταν πρόκειται για μη έκδοση ή για έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.
Είναι σημαντικό πως με τις νέες διατάξεις δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΦΠΑ ή δήλωσης παρακρατούμενου φόρου εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.
Ακόμη, με το νομοσχέδιο επεκτείνεται ο συμψηφισμός ΦΠΑ σε όλο το δημόσιο τομέα αποκλειστικά όμως για εμπορικές συναλλαγές. Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο ο αναλογών Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε βέβαιη και προσδιορισμένη, από αντίστοιχο φορολογικό στοιχείο, απαίτηση επί εμπορικών συναλλαγών, κατά του Δημοσίου και των λοιπών φορέων της γενικής κυβέρνησης, συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ που αναλογεί στο ίδιο φορολογικό στοιχείο με βάση την υποβαλλόμενη από τον υπόχρεο αρχική εμπρόθεσμη περιοδική δήλωση.
Ο συμψηφισμός θα διενεργείται αυτοδικαίως και υποχρεωτικά, με την καταχώριση του σχετικού παραστατικού στοιχείου από τον φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, σε ηλεκτρονική εφαρμογή, το οποίο διασταυρώνεται με τα καταχωρημένα από τον εκδότη του φορολογικού στοιχείου δεδομένα στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή εφόσον μεσολαβήσει έγγραφη αποδοχή του συμψηφισμού από πλευράς του φορολογούμενου 3.
Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών όπως η απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση τιμολογίων για τους αγρότες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 15.000 ευρώ και με επιδοτήσεις έως 5.000 ευρώ. Βάσει των ίδιων διατάξεων ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους αγρότες κατ’ αποκοπή με συντελεστή 6% επί της αξίας των προϊόντων που πωλούν.
Βάσει του πολυνομοσχεδίου από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων εντός 30 ημερών από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα παραπάνω δικαιώματα. Για τις μεταβολές που πραγματοποιούνται με συμβολαιογραφικό έγγραφο, η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται από το συμβολαιογράφο. Στην περίπτωση μη υποβολής ή ανακριβούς ή εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης, τα αναλογούντα πρόστιμα και τόκοι βαρύνουν το συμβολαιογράφο.
Ειδικότερα, οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων έτους 2014, που υποβάλλονται προκειμένου να απεικονισθεί η περιουσιακή κατάσταση της 1ης Ιανουαρίου 2014, υποβάλλονται μέχρι και την 30ή Μαΐου 2014. Ειδικά η δήλωση για κάθε σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή από την 1η Ιανουαρίου 2014 μέχρι και τη 13η Απριλίου 2014 υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Μαΐου 2014.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι διατάξεις για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, αλλά και για το φόρο υπεραξίας επί μετοχών αναμένεται να περιληφθούν στο τελικό κείμενο του σχεδίου νομού που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.