Η ελβετική τράπεζα, Credit Suisse, έκανε ψεύτικες αιτήσεις χορήγησης βίζας, πραγματοποίησε μυστικές επιχειρηματικές συμφωνίες με πελάτες και παραποίησε έγγραφα ώστε να βοηθήσει περισσότερους από 22.000 αμερικανούς πελάτες της να αποφύγουν τη φορολογία στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση αρμόδιας επιτροπής του Κογκρέσου.

Στην έκθεση-καταπέλτη που αποκαλύπτουν οι Financial Times αναφέρεται ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου φορολογικές δηλώσεις δόθηκαν μέσα… σε περιοδικά, ενώ η τράπεζα βοηθούσε τους πελάτες της να φτιάξουν offshore εταιρείες για να αποφύγουν τη φορολογία, αλλά και να ρίξουν το φορολογικό τους εισόδημα κάτω από τα 10.000 δολάρια, ποσό που «χτυπά καμπανάκι» στις φορολογικές αρχές.

Η έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου υποστηρίζει επίσης ότι πάνω από 10.000 αμερικανικοί λογαριασμοί ήταν ανοιχτοί με την κωδική ονομασία SIO85.

Υπήρξαν τραπεζίτες που έκαναν πάνω από 150 ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2002 έως το 2008 για να βοηθήσουν φοροφυγάδες, ενώ η αξία των περιουσιακών στοιχείων των 22.000 πελατών άγγιζε τα 12 δισ. δολάρια.
Στην υπόθεση, αναφέρει η έκθεση του Κογκρέσου, εμπλέκονται πάνω από 1.800 τραπεζίτες.