Απολύτως δικαιωμένος εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μετά την έγκριση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της «έκθεσης Berès» η οποία αφορά συστάσεις για τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Στην Έκθεση, η οποία καλύπτει τα βασικά θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική των κρατών μελών, προτείνεται μεταξύ άλλων «να ενσωματωθεί στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας αποτελεσματικός μηχανισμός κινήτρων και κυρώσεων» και εκφράζεται η θέση -στην παράγραφο 32- ότι «ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως μάλιστα εκείνα που έλαβαν τη στήριξη ισοζυγίου πληρωμών της Ε.Ε., δεν έχουν επί του παρόντος τη δυνατότητα να δημιουργήσουν πραγματικά εθνικά σχέδια ανάκαμψης με στοιχεία που να επιτρέπουν την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, καθώς όλες οι δυνατότητες επιλογής έως το έτος 2012 περιορίζονται σε περικοπές των δημόσιων δαπανών, σε φορολογικές αυξήσεις και σε μείωση του χρέους της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης («γενική κυβέρνηση»)».
Απορρίπτει δηλαδή το Ευρωκοινοβούλιο για τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση (και εδώ περιλαμβάνεται ασφαλώς και η Ελλάδα), ρητώς την θέση ότι υπάρχει εναλλακτικό μοντέλο στην ασκούμενη πολιτική περιορισμού των ελλειμμάτων, πολιτική που στην Ελλάδα εκφράζεται από το μνημόνιο.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, παρουσία του Επιτρόπου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τοποθετήθηκε υπέρ της θέσης που εκφράζεται στην παράγραφο 32 της Έκθεσης και δήλωσε ότι «η θέση αυτή έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα, καθώς στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ισχυρίζονται το τελείως αντίθετο.
Σε χώρες όπου το έλλειμμα και το χρέος είναι πολύ μεγάλα και ακόμα χειρότερα σε χώρες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η ανάκαμψη περνά αναγκαστικά από τη μείωση των ελλειμμάτων.
Αν δεν μειώσεις τα ελλείμματα δεν μπορείς να κερδίσεις την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και χωρίς πρόσβαση στις διεθνείς αγορές δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη. Είναι ένα πικρό ποτήρι, όμως πρέπει να έχουμε το θάρρος να λέμε στους πολίτες μας την αλήθεια».
Η Έκθεση Berès εγκρίθηκε με 501 ψήφους και υπέρ της ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και των άλλων μεγάλων πολιτικών Ομάδων.