Για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να απασχολήσει τις εισαγγελικές αρχές κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Η Άποψη», αναφορικά με την απόφαση της διαιτησίας της ΡΑΕ μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον της Ελλάδος.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «η ζημία που υφίσταται η ΔΕΗ και το ελληνικό Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη και να μη διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Άλλωστε, ο ποινικός χαρακτήρας των χρεών της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ – αλλά και προς τη ΔΕΠΑ – έχει ήδη διαπιστωθεί από τους πρώην οικονομικούς εισαγγελείς κ. κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι οποίοι είχαν ασκήσει δίωξη κατά των υπευθύνων της Αλουμίνιον, αφήνοντας όμως εκτός κάδρου τον κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο, του οποίου ωστόσο την υπογραφή έφερε η συμφωνία μεταξύ ΔΕΗ και Αλουμίνιον…».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η υπόθεση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό στα συρτάρια της 8ης Ειδικής Ανακρίτριας κ. Μαρίας Τόλια, η οποία, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της εφημερίδας, δεν έχει ακόμα ασχοληθεί με το σχετικό φάκελο.
«Η μη ενασχόληση όμως της αρμόδιας ανακριτικής αρχής με την υπόθεση αυτή των χρεών επιφέρει κραδασμούς στην ελληνική οικονομία, αφού όπως είναι γνωστό τον περασμένο Ιούλιο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ ναυάγησε εξαιτίας των χρεών αυτών, και σήμερα η ΔΕΗ αναγκάζεται να δανείζεται χρήματα από τράπεζες με πολλαπλάσιο επιτόκιο από το επιτόκιο των χρεών της Αλουμίνιον, ζημιώνοντας έτσι την εταιρεία και το κράτος».
Η εφημερίδα διατυπώνει, κατόπιν όλων αυτών, δύο βασικά ερωτήματα:
«Ποιο άλλο γεγονός πρέπει να σημειωθεί, ώστε η κ. Τόλια να ενδιαφερθεί να διαλευκάνει τα αίτια και τα αποτελέσματα των χρεών αυτών; Θα ευαισθητοποιηθεί να ανοίξει τον φάκελο, ή θα πρέπει να της “θυμίσουν” την αυτονόητη ενασχόλησή της με τον καυτόι αυτόν φάκελο οι αρμόδιοι επιθεωρητές των δικαστηρίων;».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα το γεγονός ότι η ολομέλεια της ΡΑΕ επέλεξε για τη διαδικασία ως διαιτητές μηχανικούς και όχι οικονομολόγους, σε ένα καθαρά οικονομικό θέμα, όπως ήταν ο προσδιορισμός της τιμής αγοράς ρεύματος από την Αλουμίνιον.
«Ένα άλλο επιβαρυντικό στοιχείο για τη ΡΑΕ και τον εκλεκτό της κ. Θωμαδάκη είναι η ευθεία παρέκκλισή του από την υπ’αριθμ. 36/2011 γνωμοδότηση της ΡΑΕ, σύμφωνα με την οποία το μέσο κόστος παραγωγής και εμπορίας της ΔΕΗ ανέρχεται σε 69,78 ευρώ/MWh. Με λίγα λόγια, ο κ. Θωμαδάκης αποδέχθηκε πλήρως – όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ – τις απόψεις του οικονομικού επιτελείου της Αλουμίνιον, ξεχνώντας (;) τις αποφάσεις της ρυθμιστικής αρχής που είναι μέλος. Την ώρα που το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί μάστιγα για την πλειονότητα των Ελλήνων, ο κ. Θωμαδάκης με την ψήφο του μειώνει το κόστος αγοράς του ρεύματος υπέρ της Αλουμίνιον και εις βάρος της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, ενώ η ΔΕΗ προσπαθούσε να εισπράξει το οφειλόμενο ποσόν ύψους 156,1 εκατ. ευρώ, μετά την απόφαση αυτή η Αλουμίνιον ισχυρίζεται ότι η ΔΕΗ της οφείλει 43,7 εκατ. ευρώ!!! Δηλαδή, εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία “εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι”».