Για σκανδαλώδη απόφαση, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, αναφερόμενος στο θέμα της Αλουμίνιον, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ.
«Με την απόφασή της, η πλειοψηφία της διαιτησίας δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, εις βάρος όλων των καταναλωτών στη χώρα μας, και αδικεί κατάφωρα την Επιχείρησή μας, καθώς, όπως είπα, μας υποχρεώνει να πουλάμε ενέργεια κάτω του κόστους», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό οι όποιες αποφάσεις της ΡΑΕ και της Πολιτείας να μην οδηγήσουν σε οικονομική ασφυξία μια εισηγμένη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, η οποία μάλιστα αποτελεί το μοναδικό πυλώνα του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και ως de facto τελευταίο καταφύγιο και προμηθευτής καθολικής υπηρεσίας.
Η ΔΕΗ αναγκάζεται εκ του νόμου – και το πράττει – να αποτελεί το καθολικό καταφύγιο δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών, επειδή κάποιοι ελεγκτικοί και ρυθμιστικοί μηχανισμοί απέτυχαν, δεν γνώριζαν, ή απλά επειδή δεν ήταν αποτελεσματικοί».
Συνεχίζοντας, ο κ. Ζερβός παρατήρησε ότι η μελέτη της PWC για το κόστος της ΔΕΗ «αγνοήθηκε προκλητικά», αν και κατατέθηκε στη διαιτησία, επισημαίνοντας πως «η πλειοψηφία της διαιτησίας απλά έκρινε πως η μελέτη της PWC δεν είναι αξιόπιστη και επέλεξε να βασιστεί σε όσα παρουσίασε στέλεχος της Αλουμίνιον ΑΕ σχετικά με το κόστος της ΔΕΗ».
Όπως τόνισε, η τιμή, που αποφάσισε η διαιτησία, δεν είναι 40,7 ευρώ/MWh, αλλά 36,6 ευρώ/MWh, καθώς στα 40,7 ευρώ/MWh περιλαμβάνονται και άλλα έξοδα, όταν η μελέτη της PWC κατέδειξε πως το μεσοσταθμικό κόστος της ΔΕΗ είναι 72 ευρώ/MWh, ενώ το κόστος λιγνιτικής παραγωγής, πάνω στην οποία βασίστηκε η απόφαση της διαιτησίας, είναι 62 ευρώ/MWh.
«Δεν μπορεί όλοι, εκτός ΔΕΗ, καλύτερα και από την ίδια τη ΔΕΗ, να γνωρίζουν το δικό της κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σχολίασε ο κ. Ζερβός, και πρόσθεσε: «Ας είμαστε σοβαροί, λοιπόν. Αυτή η απόφαση θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, αλλά και την όλη προσπάθεια για άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον κάνει πρακτικά αδύνατη την είσοδο ανταγωνιστών στην προμήθεια».
Ακολούθως, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρθηκε στις ενέργειες από την πλευρά της Επιχείρησης κατά της απόφασης της διαιτησίας, δηλαδή την καταγγελία της σύμβασης με την Αλουμίνιον και την απόφαση για προσφυγή στις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ για παράνομη κρατική ενίσχυση, υπογραμμίζοντας: «Άλλωστε, το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αλλά και το ρυθμιστικό πλαίσιο, δίνουν σε όλους τους καταναλωτές την επιλογή όχι μόνο εναλλακτικών παρόχων, αλλά και πολλούς άλλους τρόπους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μην εξαρτώνται από ένα και μόνο προμηθευτή».
Σημείωσε ακόμα ότι οι ενέργειες αυτές γίνονται για να διαφυλαχθεί όχι μόνο η ΔΕΗ, αλλά και οι καταναλωτές και το Κράτος, που, όπως σχολίασε, είναι αυτοί, που ουσιαστικά βλάπτονται από τις απώλειες, τις οποίες προκαλεί αυτή η απόφαση στη ΔΕΗ, και που προσδιόρισε στα 109 εκατομμύρια ευρώ.
Την έντονη αντίθεσή του με την απόφαση για την Αλουμίνιον εξέφρασε και ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Γ. Αδαμίδης, ο οποίος ανέφερε ακόμα ότι η κατανάλωση ρεύματος λόγω της κρίσης έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 20% και έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2004, ωστόσο το παραγωγικό δυναμικό έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάρα πολλοί παίκτες στην αγορά.