Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναλάβει η ίδια την αρμοδιότητα της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ένα σχέδιο πρότασής της που θα συζητηθεί αύριο στο κολέγιο των Επιτρόπων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, από το έγγραφο αυτό, το οποίο είναι σε γνώση του πρακτορείου, προκύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να προτείνει την αφαίρεση από τις χώρες-μέλη της αρμοδιότητας λήψης των αποφάσεων για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές των τραπεζών τους που έχουν πληγεί από την κρίση καθώς και άλλων μέτρων για την αποφυγή μίας άτακτης κατάρρευσής τους.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός «νέου κεντρικού φορέα για την εκκαθάριση» των τραπεζών, αλλά σημειώνει ότι οι τελικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από την ίδια την Επιτροπή.

 «Μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών, η Επιτροπή έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να αναλάβει το ρόλο αυτό, ενισχυμένη από την εμπειρία της από τις αναδιαρθρώσεις τραπεζών κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τον έλεγχο της κρατικής βοήθειας, και με δεδομένη την ανάγκη να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων», σημειώνεται στο έγγραφο.

Η πρόταση αυτή φέρνει την Επιτροπή σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία, η οποία έχει δηλώσει ότι μία κεντρική προσέγγιση όσον αφορά την εκκαθάριση των τραπεζών δεν πρέπει να υπάρξει πριν γίνουν περαιτέρω βήματα από την ΕΕ στην κατεύθυνση των κοινών δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε ότι με τις σημερινές συνθήκες στην ΕΕ δεν μπορεί να συσταθεί μία ισχυρή ενιαία αρχή και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει αρχικά να επιλέξει μία αποκεντρωμένη προσέγγιση που θα βασίζεται στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Αντίθετα, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσο και η Επιτροπή έχουν ζητήσει ταχύτερη πρόοδο στην κατεύθυνση ενός κεντρικού συστήματος, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις τράπεζες της περιοχής και να σπάσουν τους χρηματοδοτικούς δεσμούς μεταξύ των τραπεζών και των κρατών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το Εκτελεστικό Συμβούλιο του κεντρικού φορέα εκκαθάρισης θα ετοιμάζει σχέδια αποφάσεων για την Επιτροπή και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει το ίδιο ορισμένα μέτρα, όπως την έγκριση επιτόπιων ελέγχων των τραπεζών. Το Συμβούλιο θα αποτελείται κυρίως από μέλη που θα ορίζουν η Επιτροπή και η ΕΚΤ, με μικρό μόνο αριθμό εκπροσώπων από τις χώρες.

Οι εκπρόσωποι των εθνικών ρυθμιστικών αρχών θα συμμετέχουν σε ένα ευρύτερο Συμβούλιο -εκτός αυτού για τις καθημερινές αποφάσεις- που θα μπορεί να «επιβλέπει και να αποφασίζει για γενικά θέματα που σχετίζονται με την εσωτερική λειτουργία του φορέα». Ο εκπρόσωπος της εθνικής ρυθμιστικής αρχής μίας προβληματικής τράπεζας θα έχει «κατάλληλη ανάμειξη» στη λήψη των αποφάσεων, «χωρίς ωστόσο να έχουν δικαίωμα βέτο για τις αποφάσεις», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το σχέδιο της Επιτροπής περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός κεντρικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τις τράπεζες, για να καλύπτεται το κόστος της εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Το ποσό που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο Ταμείο θα υπολογίζεται με βάση τον εκτιμώμενο από τις ρυθμιστικές αρχές κίνδυνο των δραστηριοτήτων τους.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το σχέδιο, θα αντικαταστήσει σταδιακά τα ταμεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σε εθνικό επίπεδο και θα «έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από την αγορά εκ μέρους τρίτων». Οι προτάσεις της Επιτροπής βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση σε εσωτερικό επίπεδο κι όταν υποβληθούν επίσημα θα χρειαστεί η έγκρισή τους από τις χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε ισχύ.