Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε απόψε πως «λυπάται» για την αρνητική απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου απέναντι στο σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά δήλωσε πως η χώρα αυτή δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό της.
«Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF και πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της.
Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.
«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεωκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας συνάμα να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.
Εξάλλου, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, o γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι «είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά προκειμένου να λύσουμε το πρόβλημα».
Ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε ακόμη ότι εφόσον το κυπριακό κοινοβούλιο είπε «όχι», δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας και υπενθύμισε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί χρήματα από τις αγορές, ενώ δύο κυπριακές τράπεζες είναι ουσιαστικά ήδη χρεοκοπημένες και συντηρούνται χάρη στην ΕΚΤ. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει αυτό να το γνωρίζουν», δήλωσε και επανέλαβε ότι το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου έχει αποτύχει, αποτελεί πλέον «ψευδαίσθηση», όπως είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τους πολιτικούς στην Κύπρο να το εξηγήσουν στους πολίτες.
Αναφερόμενος στα ειδικά στοιχεία του προγράμματος για την Κύπρο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην Ελλάδα, με την οποία, όπως είπε, η διαπραγμάτευση διήρκεσε μεγάλο διάστημα, ενώ το πρόγραμμα που επιβλήθηκε προέβλεπε σκληρά μέτρα, όπως η μείωση του κατώτατου μισθού. «Κάθε χώρα έχει διαφορετικό πρόβλημα», κατέληξε.
Ερωτηθείς σχετικώς με το ενδεχόμενο η Λευκωσία να λάβει βοήθεια από την Μόσχα, ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι το αντιμετωπίζει «με μεγάλη χαλαρότητα» και ευχήθηκε στον Κύπριο ομόλογό του, ο οποίος βρίσκεται στην Ρωσία, «καλή επιτυχία». Σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι μόνο η Ρωσία που διατηρεί μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και η ίδια η Κύπρος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ρωσία, γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε, αποδεικνύει ότι τα ρωσικά χρήματα πηγαίνουν στην Κύπρο και επιστρέφουν κατόπιν πίσω.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr