Την επιστροφή της αισιοδοξίας στους οικονομικούς κύκλους για την ευρωζώνη αποτυπώνει έρευνα της Fitch Ratings. «Διάσπαση» του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με αποχωρήσεις κρατών-μελών του Eurogroup, «βλέπει» πια μόνο το 11% των επενδυτών, ποσοστό μειωμένο κατά το ήμισυ, σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του οίκου αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 51% των ερωτηθέντων αναμένει ότι θα βελτιωθούν οι δομικές συνθήκες στις ευρωπαϊκές αναπτυγμένες αγορές, έναντι ποσοστού 21% στην προηγούμενη έρευνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, το ποσοστό των αισιόδοξων επενδυτών υπερβαίνει αυτό των απαισιόδοξων.
Ειδικότερα, όσον αφορά την ευρωζώνη, ποσοστό της τάξεως του 51% εκτιμά ότι η νομισματική ένωση ξεπερνά τον κίνδυνο διάσπασης, ενώ το 28% προβλέπει δημοσιονομική ένωση.
Το 53% εκτιμά ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης των κρατών από τις αγορές το 2013 θα είναι καλύτερες από αυτές του δεύτερου εξαμήνου του 2012.
Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι η κρίση απέχει πολύ από τη λήξη της, καθώς παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι.
Σημειώνεται ότι σε χθεσινή του έκθεση ο οίκος σχολιάζει ότι «η Ελλάδα κατόρθωσε να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά την αδύναμη οικονομία της». Και διευκρινίζει, πως «η μείωση του ελλείμματος επιτεύχθηκε από έναν συνδυασμό περικοπών – μεγαλύτερων από ότι αναμενόταν – στις πρωτογενείς δαπάνες της κυβέρνησης, αλλά και λόγω της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους».
Η συνεχιζόμενη πρόοδος, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οίκος, που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σε συνδυσμό με βελτιωτικές εξελίξεις όσον αφορά στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αποδεικνύουν πως σταδιακά η ελληνική οικονομία τείνει να εξισσοροπηθεί.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τη Fitch, η εφαρμογή ακόμη μεγαλύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, αλλά και της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είναι αναγκαία, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Κατά τη Fitch, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος θα ανέλθει πέριξ του 4%.
«Η Ελλάδα, η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα στην Ευρωζώνη, έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση εξισορρόπησης των οικονομικών της μεγεθών, ωστόσο έχει ακόμη μακρύ δρόμο να διανύσει προτού το δημόσιο χρέος της αρχίσει να μειώνεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεσή της η Fitch.
Kαι προειδοποιεί ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά το γεγονός πως σημειώθηκε το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς του ελληνικού χρέους. «Το ελληνικό χρέος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θα ανέλθει στο 179% του ΑΕΠ, προτού αρχίσει να μειώνεται και φτάσει κοντά στο 124% μέχρι το 2020», εκτιμά η Fitch.