Οι Βρυξέλλες φέρονται να έδωσαν το «πράσινο φως» για την προσμέτρηση στα εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών του λεγόμενου «αναβαλλόμενου φόρου», που αφορά στον συμψηφισμό των ζημιών τους από το πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI), σύμφωνα, τουλάχιστον, με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

Η συγκεκριμένη διάταξη, που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, είχε αφαιρεθεί από το φορολογικό νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, μετά από αντιρρήσεις που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, καθώς είχε θεωρήσει ότι επιβάρυνε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, η Κομισιόν έκανε τελικώς δεκτό το ελληνικό αίτημα για επαναφορά της συγκεκριμένης ρύθμισης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό της ανακεφαλαιοποίησης.

Με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες θα μπορούν να προσμετρούν στα βασικά ίδια κεφάλαιά τους τις φορολογικές υποχρεώσεις της ερχόμενης 30ετίας, οι οποίες θα συμψηφίσουν τις υποαξίες από το «κούρεμα» κατά 53,50% στην ονομαστική αξία των ομολόγων που συμμετείχαν στην πρώτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μένει να προσδιοριστεί πλέον το τελικό ύψος του αναβαλλόμενοι φόρου που θα μπορεί να αναγνωριστεί. Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο όφελος δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 4,9 δισ. ευρώ.