Εγκρίθηκε σήμερα από την Κάτω Βουλή το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 της Ιταλίας, το οποίο πρόκειται πλέον να διαβιβαστεί προς έγκριση στη Γερουσία.
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 372 βουλευτές, 73 ψήφισαν κατά και 16 απείχαν. Η έγκριση του νομοσχεδίου δεν αποτελούσε έκπληξη, καθώς η κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι ήδη είχε κερδίσει τρεις (από τεχνικής άποψης) ψήφους εμπιστοσύνης για τον προϋπολογισμό, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κύρωσης).
Το τελικό κείμενο είναι ελαφρώς τροποποιημένο σε σχέση με τις προτάσεις που είχε φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση στις 10 Οκτωβρίου.
Με βάση τις τροποποιήσεις αφαιρείται η πρόβλεψη για μείωση κατά μία μονάδα του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων στις δύο χαμηλότερες εισοδηματικές βαθμίδες, την οποία ήθελε να περιλάβει ο Μόντι ως ένδειξη ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών απέναντι στην κρίση.
Από την πλευρά του, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τον Ιούλιο του 2013 μόνον κατά μία μονάδα, λιγότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, αλλά αυτό θα ισχύσει μόνον για το ανώτερο επίπεδο του 21%, ενώ ο χαμηλότερος δείκτης του 10% θα παραμείνει ο ίδιος.
Επίσης, οι βουλευτές αναθεώρησαν προς τα πάνω για την περίοδο 2013-2015 τα κίνητρα προς όσες επιχειρήσεις βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, ένα ζήτημα που εντοπίσθηκε από τον ίδιον τον Μόντι ως έναν από τους παράγοντες παθογένειας της ιταλικής οικονομίας. Παράλληλα, σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μία συμφωνία, υπό την αιγίδα της κυβέρνησης, για παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στους εργοδότες.
Από την πλευρά του το κράτος προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες του, ιδίως στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην υγεία. Με τα νέα μέτρα λιτότητας, ο Μόντι ευελπιστεί πως θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ, έναντι 2,6% φέτος.
Ωστόσο, το νέο νομοσχέδιο δεν συναντά έξω από το Κοινοβούλιο την ίδια ευρεία αποδοχή. Εκατοντάδες Ιταλοί δήμαρχοι, όλων των κομματικών αποχρώσεων, διαδήλωσαν χθες στο Μιλάνο διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές και απείλησαν ότι θα παραιτηθούν «μαζικά» εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω, σχετικές, αλλαγές στο κείμενο του προϋπολογισμού εντός του διαστήματος που μεσολαβεί από την έγκρισή του στη Γερουσία.
Το ιταλικό ΑΕΠ συνέχισε να υποχωρεί κατά το 3ο τρίμηνο του 2012 και η χώρα δεν προβλέπεται να εξέλθει από την ύφεση παρά μόνο το 2013 αλλά . Την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει (άνω του 10%) και η κυβέρνηση δέχεται από παντού πυρά, κατηγορούμενη ότι προκρίνει τη λιτότητα και τις περικοπές σε βάρος της ανάπτυξης.