Την εκτίμησή του ότι για να βγει η χώρα από την κρίση χρειάζεται μια νέα κουλτούρα και φιλοσοφία ανάπτυξης η οποία θα είναι μακριά από στερεότυπα και παθογένειες του χθες, ανέφερε στην ομιλία του στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος.

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εναρκτήρια εκδήλωση ενός σημαντικού συνεδρίου με θέμα την επιχειρηματικότητα. Πιστεύω ότι ο τίτλος αυτής της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρος και πιο εύστοχος, σε σχέση με τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα μας -ίσως περισσότερο και από την επόμενη δανειακή δόση- είναι πραγματικά μια «αλλαγή παιχνιδιού».

Είναι μια νέα κουλτούρα, μια νέα φιλοσοφία ανάπτυξης, μακριά από στερεότυπα και παθογένειες του χθες. Είναι μια νέα γενιά ανθρώπων, που θα μπορέσει να εφαρμόσει την αλλαγή στην πράξη – και σε όλα τα επίπεδα: στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία, στην πολιτική και στη δημόσια σφαίρα.

Βεβαίως, καμία εκ βάθρων αλλαγή δεν έχει επιτευχθεί εύκολα, ούτε σε μια μέρα. Αντίθετα, χρειάζεται χρόνο και πολλές φορές επώδυνες θυσίες. Χρειάζεται καλές ιδέες, τόλμη, αλλά και σκληρή δουλειά. Χρειάζεται όραμα, πίστη, επιμονή και δύναμη να συνεχίζει κανείς, παρά τα εμπόδια – ακόμα και τις αποτυχίες.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν την ουσία της επιχειρηματικότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρείν λειτουργεί διαχρονικά ως φορέας αλλαγής και εξέλιξης. Λειτουργεί ως καταλύτης, που μετατρέπει τη γνώση και την τεχνολογική πρόοδο σε δυνάμεις μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και της κοινωνίας. Τους επιτρέπει να αλλάζουν κανόνες, πρότυπα και αντιλήψεις.

Η επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην πορεία μετάβασης της Ελλάδας, σε μια νέα εποχή. Σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται λιγότερο στο κράτος και περισσότερο στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα. Θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια, στην ανταγωνιστικότητα, στη βέλτιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή χρειάζεται τη συμβολή νέων επιχειρηματιών, με σύγχρονες γνώσεις, με ανατρεπτικές ιδέες, αλλά πάνω απ’ όλα με την ικανότητα να κοιτάζουν μπροστά. Να κοιτάζουν πέρα από την απογοητευτική εικόνα της σημερινής πραγματικότητας, να αναζητούν ευκαιρίες, να απαντούν στην κρίση δημιουργώντας και όχι μεμψιμοιρώντας.
Το περιβάλλον είναι πράγματι δύσκολο. Και είναι ανάγκη να βελτιωθεί, με ευθύνη κυρίως της Πολιτείας, αλλά και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Γιατί δεν έχει νόημα να ζητάμε ιδέες και πρωτοβουλίες, όταν δεν έχουμε τον τρόπο να τις αξιοποιήσουμε – ή μάλλον όταν το μόνο που έχουμε είναι ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα για να τις ακυρώσουμε: είτε σκοτώνοντάς τις εν τη γενέσει τους, είτε δημιουργώντας εμπόδια σε κάθε στάδιο της πορείας τους.

Σίγουρα, άμεσα ζητούμενα είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ και η αποκατάσταση στοιχειώδους εμπιστοσύνης και ρευστότητας στην αγορά.

Πέρα από αυτό, ωστόσο, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, ώστε η ανάληψη επιχειρηματικής δράσης στην Ελλάδα να πάψει να αποτελεί «επικίνδυνο σπορ». Χρειάζονται παρεμβάσεις και πολιτικές όπως:

-Η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, για την οικονομία και την απασχόληση.

-Η διαμόρφωση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου.

-Η ριζική αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

-Η μείωση της κρατικής παρέμβασης στην οικονομική δραστηριότητα

-Η επένδυση στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών, όπως τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό χρήστη

-Η στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της οικονομίας. Η σημερινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία η επιχειρηματικότητα μολύνει τη γνώση, θα πρέπει επιτέλους να εκλείψει. Διαφορετικά, θα συνεχίσουμε να έχουμε έλλειμμα καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας. Και ταυτόχρονα, θα βλέπουμε όλο και περισσότερους πτυχιούχους να μένουν άνεργοι ή να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Επιπλέον, χρειάζεται η δημιουργία ενός βιώσιμου «οικοσυστήματος» ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις. Ενός συστήματος που θα περιλαμβάνει δυνατότητες δικτύωσης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, προγράμματα κατάρτισης για νέους επιχειρηματίες και εργαζόμενους, κτλ.

Στο επίπεδο αυτό, μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι, αξιοποιώντας εμπειρίες και επιτυχημένες πρακτικές από το εξωτερικό –-όπως π.χ. το πρόγραμμα Pioneers που έχει δημιουργήσει η Virgin Media και που παρέχει μια πλατφόρμα δικτύωσης και υποστήριξης νέων επιχειρηματιών, ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες τους.

Ωστόσο, οι αλλαγές και οι πρωτοβουλίες σε θεσμικό επίπεδο, οφείλουν να συνδυαστούν με μια ευρύτερη αλλαγή αντίληψης όσον αφορά την επιχειρηματικότητα.

Όλοι μαζί, Πολιτεία, κοινωνία και αγορά, οφείλουμε να καταπολεμήσουμε τη φιλοσοφία που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Μια φιλοσοφία που εχθρεύεται την ιδιωτική πρωτοβουλία, που αποθαρρύνει τη δημιουργία και την ανάληψη ρίσκου.

Θα πρέπει από κοινού να προσπαθήσουμε, ώστε να καλλιεργηθεί επιχειρηματική συνείδηση στις νέες γενιές. Να πάψει να περιορίζεται η φιλοδοξία των νέων ανθρώπων σε μια θέση στο δημόσιο, ή σε ένα προστατευμένο επάγγελμα ή σε μια δραστηριότητα χαμηλών προσδοκιών.

Αλλά και η ίδια η επιχειρηματικότητα οφείλει να προσαρμοστεί στα δεδομένα μιας νέας εποχής, στις ανάγκες και τις προσδοκίες μιας κοινωνίας που αλλάζει δραματικά.

Και εμείς, ως επιχειρηματική κοινότητα, πρέπει να έχουμε τον πρώτο λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Αναδεικνύοντας υγιή επιχειρηματικά πρότυπα και αξίες, όπως η εξωστρέφεια, η καινοτομία, η κοινωνική υπευθυνότητα, η περιβαλλοντική συνείδηση, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια.

Για εμάς, η προσπάθεια αυτή τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα. Τη θεωρούμε εξίσου σημαντική με τη διεκδίκηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και ζητούμε τη συμμετοχή όλων.

Όλοι έχουμε πολλά να κερδίσουμε, εάν αναδείξουμε την επιχειρηματικότητα σε θετική επιλογή για τους νέους ανθρώπους. Αν τους δώσουμε λόγους και κίνητρα να παραμείνουν εδώ και να «γίνουν» η αλλαγή που χρειάζεται η χώρα μας.

Το συνέδριο που ξεκινά σήμερα, πιστεύω ότι υπηρετεί και προάγει ακριβώς αυτό το στόχο. Εύχομαι, λοιπόν, να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία».