Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, μετά το υψηλό επίπεδο 13 μηνών που σημείωσαν χθες, μετά την ανακοίνωση της μείωσης των εξαγωγών της Ιαπωνίας τον Ιούλιο κατά 8,1%, σε ετήσια βάση, ενώ οι επενδυτές αναμένουν τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα έχουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 καταγράφει απώλειες 0,8%, ενώ το ευρώ ενισχύεται οριακά και διαμορφώνεται στα 1,2472 δολάρια.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς, το ευρώ κινείται κοντά σε υψηλά επτά εβδομάδων, καθώς οι επενδυτές διατηρούν τις προσδοκίες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, έχουν αυξηθεί οι ελπίδες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει στη συνεδρίασή της στις 6 Σεπτεμβρίου δράσεις που θα βοηθήσουν να μειωθούν οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, προσθέτει το δημοσίευμα του Ρόιτερς.
«Το ευρώ ανατιμήθηκε με βάση τις προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ, αλλά απομένει να δούμε, αν αυτές οι προσδοκίες ακολουθηθούν από δράσεις», δήλωσε αναλυτής χρηματοπιστωτικής εταιρίας στο Τόκιο.
Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας κατέγραψαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη υποχώρηση τους τελευταίους έξι μήνες, καθώς καταβαραθρώθηκε η ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα, ενισχύοντας τις ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση μετά από μία σειρά ζοφερών στοιχείων από τις βασικές εξαγωγικές χώρες της Ασίας.
Η υποχώρηση των εξαγωγών της Ιαπωνίας κατά 8,1% ήταν πολύ υψηλότερη από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων, οι οποίοι περίμεναν μείωση 2,9%.
Οι εξαγωγές στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 25,1% –πρόκειται για την μεγαλύτερη μείωση από τον Οκτώβριο του 2009–, με αποτέλεσμα η Ιαπωνία να καταγράψει έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιό της με την ΕΕ. «Η κρίση χρέους της Ευρώπης είναι ο πρώτος παράγοντας που ωθεί προς τα κάτω τις εξαγωγές και ο ρυθμός της μείωσης είναι έντονος. Αυτό συγκρίνεται με την κατάσταση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος αμερικανικής τράπεζας στο Τόκιο. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 11,9% σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη μείωση σε πέντε μήνες, ενώ οι εξαγωγές της στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σημειώνοντας αύξηση 4,7%.