Αβάσιμες και αστήρικτες χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Οικονομικών Αναλύσεων της Alpha Bank τις εκτιμήσεις και αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012 είναι εκτός στόχου, αμφισβητώντας και τη σχετική έκθεση της η Standard & Poor’s με την οποία προχώρησε στην υποβάθμιση του χρέους της Ελλάδος, από CCC με προοπτικές σταθερές σε CCC με προοπτικές αρνητικές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank η εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν πολύ ικανοποιητική, αφού εκτιμάται ότι το πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε ενοποιημένη βάση περιορίστηκε σημαντικά στα 1,07 δισ. ευρώ, από 4,6 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2011.

Επίσης, το πρωτογενές έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν κατά 3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το πρώτο εξάμηνο και κατά 1,95 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από την τρόικα για το πρώτο εξάμηνο 2012.

Όπως αναφέρει η Alpha Bank αντίθετα με τις εκτιμήσεις της S&P’s, η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού 2012 στο πρώτο εξάμηνο 2012 (η οποία πραγματοποιήθηκε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές και πολιτικές συνθήκες για τη χώρα και σε μια περίοδο μεγάλης πτώσης του ΑΕΠ), επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι, με την ομαλή υλοποίηση στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί και εφαρμόζονται, το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης θα είναι μηδενικό ή πλεονασματικό ήδη το 2012, έναντι του στόχου της τρόικα για πρωτογενές έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους 2,05 δισ. ευρώ.

Η Alpha Bank αναφέρει ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του πρωτογενούς ισοζυγίου Γενικής Κυβέρνησης από το 2012 είναι εφικτός, εκτός εάν τα μέτρα που βρίσκονται σε εξέλιξη για να εφαρμοστούν στο δεύτερο εξάμηνο 2012 ανατραπούν και δεν υλοποιηθούν.

Επίσης, με τα μέτρα που ήδη έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα για το 2013 και το 2014, γίνεται δυνατή η δημιουργία σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013 και μετά και η δραστική μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, στο εκτιμώμενο 5,5% του ΑΕΠ το 2013 και περί το 1% του ΑΕΠ το 2014.

«Οι εξελίξεις αυτές θα αποτελέσουν την πιο σταθερή βάση για την ανάκτηση της αναγκαίας αξιοπιστίας και της οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας», τονίζεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομιών Εξελίξεων της Alpha Bank.