Τις επόμενες ημέρες, η Ελλάδα καλείται να δώσει μια δύσκολη μάχη για τη διευθέτηση του χρέους της. Μια μάχη που αναμένεται δύσκολη, καθώς οι εταίροι της εμφανίζονται και πάλι απρόθυμοι να στηρίξουν μια γενναία ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα της βιωσιμότητας.
Του Κωνσταντίνου Μίχαλου
Η αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους ήταν από την αρχή σημαντικό στοιχείο της συνολικής προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Δυστυχώς, παρά το ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των προγραμμάτων, κινδυνεύει τώρα να παγιδευτεί σε ημίμετρα που απλώς θα εκπληρώνουν τυπικά την δέσμευση των πιστωτών για ουσιαστική ελάφρυνση, παρέχοντας μια ακόμη περίοδο χάριτος και μεταθέτοντας στο μέλλον τις αποφάσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτή τη στιγμή, το μείζον ζητούμενο για την Ελλάδα είναι μια ρύθμιση που θα δώσει στις διεθνείς αγορές, στους επενδυτές και στους καταθέτες ένα σαφές, καθαρό μήνυμα για τη σταθερότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Εάν τελικά προκριθεί η προωθούμενη από τη Γερμανία λύση «δια της αναβολής», η εκκρεμότητα και η αμφιβολία θα διατηρηθούν, προκαλώντας αρνητικές συνέπειες στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών και επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.
Την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη να πραγματοποιήσει ένα άλμα ανάπτυξης, προσελκύοντας κεφάλαια και επενδύσεις, μια πρόσκαιρη και ανεπαρκής λύση στο θέμα του χρέους μπορεί να εγκλωβίσει την οικονομία της σε ένα τέλμα διαρκούς επιτήρησης και καχυποψίας, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και συνεχιζόμενης λιτότητας.
Γι’ αυτό και η διαπραγμάτευση που θα διεξαχθεί τις επόμενες μέρες, είναι υπόθεση εθνικής σημασίας. Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και στερήσεων για την ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα αξίζει και οφείλει να διεκδικήσει μια αξιόπιστη ρύθμιση του χρέους της, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη στο μέλλον.
Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει τώρα να συνταχθεί το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ισχυρή, εθνική γραμμή διεκδίκησης. Η μάχη για βιώσιμο χρέος απαιτεί συναίνεση και ενότητα.
- Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος