Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην Ελλάδα και τις νέες εκδόσεις ιταλικών ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst υποχωρεί κατά 0,24%, ενώ η ισοτιμία του ευρώ καταγράφει κέρδη 0,13% και διαμορφώνεται στο 1,2519 δολάρια.
Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων έφθασε χθες στο υψηλότερο επίπεδο από την καθιέρωση του ευρώ, υπερβαίνοντας το 6,8%, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει ελαφρά στο 6,68%, επίπεδο που θεωρείται ότι δεν είναι διατηρήσιμο.
Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων διαμορφώνεται στο 6,12%, επίσης λίγο χαμηλότερα από χθες. Σημαντική αύξηση, όμως, σημείωσαν και οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης, οι οποίες έως τώρα θεωρούνταν ασφαλή καταφύγια και ακολουθούσαν αντίστροφη πορεία σε σχέση με τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε στο 1,50% από το χαμηλό επίπεδο 1,13% που είχε φθάσει την 1η Ιουνίου. Η απόδοση των αντίστοιχων γαλλικών τίτλων διαμορφώνεται στο 2,77% και των ολλανδικών στο 2,06%.
Οι επενδυτές αμφιβάλλουν ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση της κρίσης χρέους της, αναφέρει άλλο δημοσίευμα των Financial Times. «Η κρίση επιδεινώνεται με ένα διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό. Οι επενδυτές τιμολογούν όλο και περισσότερο έναν από τους δύο κινδύνους – την πλήρη διάλυση της Ευρωζώνης ή τη δημοσιονομική ένωση», δήλωσε αναλυτής της Citigroup.
Η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ενιαίας εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, αλλά δεν υποστήριξε τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλαισίου για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, καθώς το Βερολίνο φοβάται ότι αυτό θα οδηγήσει τη Γερμανία να αναλάβει χρέη άλλων.
Στο Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν αναρωτήθηκε αν μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν το τίμημα για να πεισθούν οι Γερμανοί να σώσουν το ευρώ. «Δεν γνωρίζω, αν η γερμανική κυβέρνηση απαιτεί μία έξοδο της Ελλάδας για να εξηγήσει στο γερμανικό λαό τον λόγο, για τον οποίο πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα, όπως η τραπεζική ένωση, τα ευρωομόλογα και άλλα σχετικά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός σε επιχειρηματική εκδήλωση υπό τη διοργάνωση της εφημερίδας Times. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο υποστήριξε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης.