Την απόφαση της ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών από την Ε.Ε. χαιρέτισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ, στην ομιλία του στο 18ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Αμερικανών στο Μόντρεαλ. Ο καναδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι χαίρεται που βλέπει την Ευρώπη να διευθετεί τα ζητήματά της.

Ο Στίβεν Χάρπερ επισήμανε ότι ο Καναδάς αναδείχθηκε σε οικονομικό μοντέλο προς μίμηση κατά την πρόσφατη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διότι έχει κατορθώσει να ισορροπήσει το οικονομικό του ισοζύγιο με την οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η οικονομική ισορροπία και η οικονομική ανάπτυξη πάνε χέρι με χέρι.

Τόνισε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι ο Καναδάς υπό την πίεση της διεθνούς ύφεσης προσπαθεί να ανοιχτεί σε άλλες οικονομίες διαπραγματευόμενος συμφωνίες με νέους εταίρους προκειμένου να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και προορισμούς εξαγωγής των προϊόντων του . Είπε επίσης ότι η χώρα αλλάζει τους νόμους της μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να φέρει νέο αίμα στους χώρους εργασίας, καθώς ο καναδικός πληθυσμός «γερνάει».

Λίγο νωρίτερα στο φόρουμ είχε μιλήσει ο Διοικητής της Τράπεζας του Καναδά, Μάρκ Κάρνι, ο οποίος σημείωσε ότι η Ευρώπη παίρνει σημαντικά μέτρα για να επιλύσει αδυναμίες στο τραπεζικό της σύστημα που απειλεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις.

«Η απόφαση του Σαββατοκύριακου να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας δείχνει σημαντική πρόοδο προς μια οικονομική ενοποίηση που θα ενδυναμώσει τη νομισματική ένωση και αποτελεί ένδειξη ότι η Ευρώπη θέλει να επιλύσει τα προβλήματά της» τόνισε ο Καναδός τραπεζίτης.

Ο Μάρκ Κάρνι είπε εξάλλου, πως οι μέτοχοι και οι επενδυτές πρέπει να πληρώσουν το λογαριασμό των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και όχι οι φορολογούμενοι, ενώ επισήμανε πως η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα. «Θα πρέπει να σταματήσουν οι αυξανόμενες τοξικές συνάφειες μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών ισολογισμών» , δήλωσε .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Κριστιάν Νουαγιέ , Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, ο οποίος είπε ότι τα πράγματα μέχρι τον Απρίλιο όδευαν σχετικά καλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά η πολιτική αβεβαιότητα της Ελλάδας καθώς και το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας δημιούργησαν νέα βίαιη οικονομική κρίση.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ επισήμανε πως η έξοδος από αυτή θα περάσει μέσω των συντονισμένων προϋπολογισμών των χωρών μελών και ταυτόχρονης ανάπτυξης.

Ο γάλλος τραπεζίτης τόνισε εξάλλου ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα διευρωπαϊκό σύστημα που θα δανείζει όλα τα κράτη με το ίδιο επιτόκιο. Ο Νουαγιέ επισήμανε ότι το τραπεζικό σύστημα των κρατών της Ευρώπης θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις οικονομίες των κρατών-μελών της.

Στην Διεθνή Συνδιάκεψη μίλησε ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Ζαν Σαρέ, ο οποίος σημείωσε ότι το Κεμπέκ θέλει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να διευκολύνει τους μεταναστευτικούς νόμους προκειμένου να εισαγάγει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ο Ζαν Σαρέ αναφέρθηκε στη διμερή συμφωνία με τη Γαλλία που επιτρέπει την άμεση έκδοση βίζας εργασίας για ορισμένα επαγγέλματα και τόνισε ότι το Κεμπέκ ενθαρρύνει φοιτητές που αποφοιτούν από τα πανεπιστήμια της επαρχίας να εργασθούν εδώ στον τομέα των σπουδών τους προσφέροντάς τους την καναδική υπηκοότητα.