Ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση του «μαύρου χρήματος» Αυστριακών, που βρίσκεται στις ελβετικές τράπεζες, μετά την επίτευξη «βασικής συμφωνίας» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αυστρίας και της Ελβετίας για το θέμα αυτό.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ από την Πορτογαλία, όπου συνοδεύει τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ σε επίσημη επίσκεψή του.

Η σχετική συμφωνία, που θα υπογραφεί αύριο το απόγευμα στη Βέρνη, μεταξύ της κ. Φέκτερ και της ελβετίδας υπουργού Οικονομικών Εβελίνε Βίντμερ-Σλουμπφ, προβλέπει φορολογικό συντελεστή μεταξύ 15% και 38%, που είναι μικρότερος από την αντίστοιχη συμφωνία Ελβετίας- Γερμανίας (34-41%).

Σύμφωνα με την αυστριακή υπουργό Οικονομικών, αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η φοροδιαφυγή στη Γερμανία αφορά και φόρους επιτηδεύματος, κληρονομιάς και περιουσίας, ενώ στην περίπτωση της Αυστρίας μόνον φόρο προσόδου κεφαλαίου και, υπό προϋποθέσεις, φόρο εισοδήματος.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών στην Ελβετία, θα αρχίσει η διαδικασία επικύρωσής της στην Ελβετία (όπου απαιτείται η διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος) και στην Αυστρία, με στόχο, αφού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013, να αποδείξει την πλήρη αποτελεσματικότητά της εντός του έτους.

Η Αυστρία έχει προβλέψει στον προϋπολογισμό της για το 2013 και στο πλαίσιο του «πακέτου λιτότητας» ύψους 27 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, την είσπραξη ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από αυτό τον φόρο «μαύρου χρήματος». Ωστόσο είναι ακόμη ασαφές ποιο θα είναι το ποσό που πραγματικά θα εισπραχθεί το 2013, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθούν οι φοροφυγάδες.

Από το 2014 και μέχρι το 2016, τα ετήσια έσοδα από την είσπραξη του φόρου των τόκων καταθέσεων, που θα είναι υποχρεωτικός και για τις αυστριακές καταθέσεις στην Ελβετία και θα αποδίδεται στην Αυστρία, υπολογίζεται να ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια Ευρώ.