Άμεσα συνδεδεμένο με το πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI) είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας.

Κάτω από το μισό χαμηλώνει ο πήχης των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για τη χώρα μας. Η τρόικα ανέκρουσε πρύμναν και αποδέχθηκε τα επιχειρήματα της διοίκησης του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, μειώνοντας το στόχο από τα 50 στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2015.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, οι επικεφαλής της τρόικας, ανάμεσα στις συναντήσεις που είχαν με υπουργούς και πολιτικούς αρχηγούς, επισκέπτονταν και το Ταμείο, στην οδό Κολοκοτρώνη.

Εκεί, η διοίκηση παρουσίασε το πλήρες χρονοδιάγραμμα για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και παρέθεσε πλήρη επιχειρήματα για το ότι ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν είναι εφικτός υπό τη συγκεκριμένη συγκυρία.

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα έπρεπε να ξεπουλήσουμε γη και ύδωρ» σύμφωνα με πήγη που ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις. «Αυτό επιχειρήσαμε και καταφέραμε να κάνουμε σαφές στους δανειστές μας, θέτοντας σε απόλυτη ρεαλιστική βάση πλέον το ποσό», προσθέτει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ παραμένει, μετατιθέμενος, όμως, πλέον χρονικά μέχρι το 2020 και… βλέπουμε.

Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας συμφώνησαν με τη διοίκηση του Ταμείου να υπάρχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα μόνο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές υπογραφές με τον όποιο ενδιαφερόμενο και όχι για την καταβολή των χρημάτων για κάθε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί η άσκηση οποιασδήποτε πίεσης από τον υποψήφιο επενδυτή για πολύ χαμηλότερο τίμημα, που ενδεχομένως να ασκούνταν στη δεύτερη περίπτωση.