Σε αρνητικό έδαφος κινούνται σήμερα οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ενώ σε χαμηλό οκτώ μηνών υποχωρεί η ισοτιμία ευρώ0δολαρίου, καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει ήδη να αντικατοπτρίζεται στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia αναγκάστηκε να συγκαλέσει χθες το βράδυ έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της και να εξετάσει τις δυνατές επιλογές εξυγίανσης του ισολογισμού της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P έκλεισε χθες το βράδυ με απώλειες 2,9%, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, με τις μετοχές των αμερικανικών τραπεζών να υφίστανται μεγάλα πλήγματα από το φόβο ενός ντόμινο από την Ευρώπη.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη των απωλειών και ο δείκτης MSCI για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) υποχωρούσε το πρωί κατά 1,58%, κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 16 μηνών, ενώ σημείωσε χθες πτώση 3,6%. Σύμφωνα με το Reuters, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2010. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχώρησε κάτω και από το επίπεδο των 1,32 δολαρίων, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε πάνω από το επίπεδο αυτό. Το ευρώ σημείωσε επίσης το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10,5 ετών έναντι του ιαπωνικού γιεν.

Αρνητικό είναι το άνοιγμα και στην Ευρώπη όπου λίγο πριν τις 10:30 ώρα Ελλάδας το Λονδίνο κατέγραφε απώλειες 1,41%, η Φρανκφούρτη 1,88% και το Παρίσι 1,54%.

Μετά την ολοκλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Dexia τις πρωινές ώρες της Τρίτης, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η θέση της στο τρέχον περιβάλλον επιβαρύνεται από το μέγεθος του προς πώληση ενεργητικού της, το οποίο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 95 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση της τράπεζας εκδόθηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο οποίο μετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών του Βελγίου και της Γαλλίας, χωρών που είναι μέτοχοι της τράπεζας.

«Οι δύο Κυβερνήσεις παρακολουθούν την κατάσταση και θα παρέμβουν, αν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς. Πριν την έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ. της τράπεζας είχε καταγραφείμεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την έκθεσή της στην Ελλάδα και της προειδοποίησης του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s για τη ρευστότητά της. Η Dexia έχει μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ξένων τραπεζών στην Ελλάδα και βρέθηκε στο επίκεντρο φημολογίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα διασπαστεί ή θα χρειαστεί ακόμη ένα πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times,  εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού της Dexia σε μία «κακή τράπεζα». «Τα πάντα είναι στο τραπέζι», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, προσθέτοντας: «Υπάρχει ένα αίτημα για κρατικές εγγυήσεις, συνεπώς τίποτε δεν μπορεί να είναι εκτός του τραπεζιού».