Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τόνισε σε ομιλία του χθες ότι η στάση πληρωμών της Ελλάδας θα αποφευχθεί «διότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση».

«Οι κίνδυνοι της μετάδοσης, της χρεοκοπίας, της αναδιάρθρωσης, της εξόδου από την ευρωζώνη, είναι τόσο μεγάλοι που δεν μπορείς να πάρεις αυτό το ρίσκο», είπε ο Βαν Ρόμπεϊ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι μπορεί «εύκολα» να φανταστεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εκτιμώντας ότι η διαδικασία μπορεί να είναι «σχετικά απλή».

Προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια μακρά περίοδο «οικονομικής στασιμότητας», εάν επιμείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει λύση για την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης, εννοώ με το ευρώ ως νόμισμα. Έτσι θα υπάρχει ένας μόνιμος αυτοσχεδιασμός, μια μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από ένα τμήμα της Ευρώπης σε ένα άλλο», υποστήριξε ο ευρωσκεπτικιστής πολιτικός.

Τον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα εάν η Ευρώπη δεν αντιμετωπίσει σωστά την κρίση χρέους της Ελλάδας, επισήμανε χθες ο υπουργός Οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάερτι, υιοθετώντας μια αισθητά πιο σκληρή ρητορική και επικρίνοντας την Ε.Ε.

Ο Φλάερτι είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας της G20 θα εξετάσουν επισταμένως τα προβλήματα της Ελλάδας στην συνάντησή τους σήμερα στην Ουάσινγκτον. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) επίσης συζήτησαν σχετικά με την Ελλάδα στη συνάντησή τους στη Γαλλία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Φλάερτι επισήμανε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να «προπορευθούν στο παιγνίδι» εάν επέλεγαν να αυξήσουν το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τα 440 δισεκατομμύρια ευρώ.