Με ήπιο λόγο και έμμεσες αναφορές – παρά την ενόχληση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου από τις παρεμβάσεις Σαμαρά και Καραμανλή – ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε κυρίως στις επικρίσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Από το βήμα του συνεδρίου του Economist στο Λαγονήσι, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μήνυμα των ευρωεκλογών και επέμεινε στην αποτίμηση που είχε κάνει από την πρώτη στιγμή. «Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Το δεύτερο και το τρίτο κόμμα είναι χαμηλότερα από το δικό μας ποσοστό. Σαφώς είχαμε θέσει ένα στόχο αντίστοιχο με αυτόν που είχαμε στις ευρωεκλογές του 2019. Δεν τον πετύχαμε όμως λαμβάνω πολύ σοβαρά τα μηνύματα των πολιτών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πολλοί πολίτες «αξιοποίησαν» τις ευρωεκλογές, για να στείλουν ένα μήνυμα, κυρίως σε ότι αφορά το κόστος διαβίωσης, που είναι στη κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. «Το μήνυμα ήταν: “πιάστε δουλειά και να πετύχετε τα αποτελέσματα που δεσμευτήκατε”», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Economist

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τις θεμελιώδεις πολιτικές δυναμικές και υπερασπίστηκε την επιλογή του για τη διεύρυνση της ΝΔ. Γυρίζοντας έναν χρόνο πίσω, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στις εθνικές εκλογές, που το κόμμα του πήρε 41%, κατάφερε να δείξει ότι «υπάρχει ένα κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο ελκύει πολλούς πολίτες, και άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί και προοδευτικοί του κέντρου συνασπίστηκαν κάτω από αυτή την σκέπη και αυτό δεν ήταν κάτι σίγουρο για άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, το οποίο μας οδήγησε σε πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Εκλογές το 2027

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάραξε για ακόμα μια φορά τον οδικό χάρτη πάνω στον οποίο θα κινηθεί έως το 2027.

Δήλωσε μεταρρυθμιστής εκ πεποιθήσεως, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει την ισχυρή εντολή που του έδωσαν οι πολίτες να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της επόμενης τετραετίας είναι το κλείσιμο της «ψαλίδας» με την Ευρώπη. «Θα πιέσουμε υπέρ μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας, οι εκλογές θα γίνουν το 2027 και θα κριθούμε για το αποτέλεσμα αυτών που πετύχαμε στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε νωπή εντολή, για να προωθήσουμε ισχυρές μεταρρυθμίσεις», είπε με έμφαση, απαντώντας στην κριτική (και μέσα στο ίδιο του το κόμμα) ότι αποδυναμώθηκε. Μάλιστα, επανέλαβε ότι είναι θιασώτης του πλήρους εκλογικού κύκλου, προσθέτοντας ότι όσοι τον είχαν αμφισβητήσει, όταν το έλεγε και στην πρώτη θητεία του, θα διαψευσθούν και πάλι.

Επίσης, είπε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από ολόκληρη την ΕΕ και σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. «Έχουμε δημιουργήσει 400.000 νέες θέσεις εργασίας και αν συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις μας, τότε θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει μέχρι το 2027», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι δυο είναι οι κομβικοί στόχοι της κυβέρνησης, η μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και η θωράκιση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα στις 10 το πρωί στο υπουργείο Υγείας συνεχίζοντας έτσι τις επισκέψεις του σε κομβικά υπουργεία, δίνοντας έμφαση σε έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματός του.