Επίθεση κατά όσων θέλουν το Brexit εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν επειδή υποστήριξαν ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αποχωρήσει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από την ενιαία αγορά της, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλους κινδύνους στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα.
Ο Όσμπορν είπε ότι σε μια 15ετία η Βρετανία θα χάνει ετησίως 200 δισεκ. λίρες (287 δισεκ. δολάρια) από το εμπόριο και το ίδιο ποσό από ξένες επενδύσεις, εάν ύστερα από ένα Brexit οι σχέσεις της με την Ε.Ε. καθορίζονται και πάλι από τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.
«Η αποχώρηση από την Ε.Ε. είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για μια φτωχότερη Βρετανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Όσμπορν μιλώντας σ’ ένα υπόστεγο αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, βορειοανατολικά του Λονδίνου, όπου ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας Ryanair είπε ότι η εταιρία ενδέχεται να μειώσει τις επενδύσεις της μετά από ένα Brexit.
Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι οι ψηφοφόροι τείνουν να πιστεύουν ότι η παραμονή στην Ε.Ε. θα είναι καλύτερη για τη βρετανική οικονομία, ωστόσο τα δύο στρατόπεδα – υπέρ της παραμονής και υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. – εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, σημαίνων υποστηρικτής του Brexit, είπε ότι η Βρετανία θα πρέπει να αποχωρήσει και από την ενιαία αγορά μετά το Brexit, επισημαίνει το Reuters.
Ο Όσμπορν κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit ότι καταφεύγουν σε θεωρίες συνωμοσίας ενόψει του δημοψηφίσματος, αμφισβητώντας τα κίνητρα διεθνών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όταν μιλούν για τους οικονομικούς κινδύνους ενός Brexit. «Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι πέραν αμφισβήτησης. Δεν είναι συνωμοσία, λέγεται συναίνεση», δήλωσε ο Όσμπορν.