Την επαναφορά του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα, με ταυτόχρονη κατάργηση του φόρου μεταβίβασης (και αντικατάστασή του με ένα μικρό τέλος), εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο. Το κέρδος για τα δημόσια έσοδα αναμένεται να προκύψει από την εφαρμογή της αλλαγής αυτής, σε συνδυασμό με την ταχύτερη σύγκλιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες.
Όπως δημοσιεύει το «Κεφάλαιο» η εισήγηση που δέχεται το υπουργείο Οικονομικών αφορά την επιβολή Φόρου Αυτόματου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ) ή φόρου υπεραξίας σε όσους πωλούν ακίνητα και την αντικατάσταση του φόρου μεταβίβασης με τέλος, το ύψος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στο 1% – 2% και θα επιβαρύνει τους αγοραστές.
Η «λογική» του φόρου υπεραξίας είναι ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου κερδίζει από τη μεταπώλησή του και, συνεπώς, μέρος των «κερδών» αυτών θα πρέπει να αποδίδεται στο Δημόσιο.
Στο πλαίσιο αυτό αξιολογείται η δημιουργία κλίμακας από 10% έως 20% του φόρου υπεραξίας, που θα υπολογίζεται βάσει της συχνότητας αγοραπωλησίας και παλαιότητας του ακινήτου, ενώ προς στιγμήν δεν έχει διασαφηνιστεί το χρονικό σημείο εκκίνησης, δηλαδή από ποιο έτος απόκτησης του ακινήτου θα πρέπει να επιβληθεί το μέτρο.