Απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς πολλοί επενδυτές ανησυχούν για την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων της ΕΚΤ, αναφέρει δημοσίευμα της WSJ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ έχασαν τα κέρδη που σημείωναν μετά τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς πολλοί επενδυτές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της νέας δέσμης μέτρων που αποφάσισε για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε έναντι του δολαρίου, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πορεία της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρεί 1,1% και η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε στα 1,1145 δολάρια. Στην Αμερική, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,3% μετά τα αρχικά κέρδη που σημείωνε στον απόηχο των ανακοινώσεων της ΕΚΤ.

Οι κινήσεις αυτές, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, αποτελούν πλήγμα για την ΕΚΤ, καθώς η εξασθένηση της ισοτιμίας του ευρώ αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα που διαθέτει για να αυξήσει τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αντανακλούν, επίσης, την ανησυχία πολλών επενδυτών ότι μειώνονται οι δυνατότητες των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν τις αγορές και την οικονομία.

Το ευρώ υποχώρησε στην αρχή σημαντικά, μετά τη μείωση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και την αύξηση του ρυθμού και της έκτασης του προγράμματός της αγορών ομολόγων. Ωστόσο, το κοινό νόμισμα ανέκαμψε, καθώς ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, άφησε να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων. «Πλησιάζουμε τα όρια της νομισματικής πολιτικής και αυτό προκαλεί πονοκέφαλο στις αγορές», δήλωσε διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας BlueBay Asset Management.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα, με επενδυτική διαβάθμιση, στο πλαίσιο τους τεράστιου προγράμματός της αγορών τίτλων, ενώ αύξησε τον μηνιαίο ρυθμό αγορών ομολόγων στα 80 δισεκ. ευρώ από 60 δισεκ. ευρώ. Αργότερα, ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η ΕΚΤ δεν αποφάσισε την καθιέρωση ενός συστήματος επιτοκίου καταθέσεων δύο βαθμίδων – που θα αποσκοπούσε στην προστασία του τραπεζικού συστήματος από την επίπτωση των αρνητικών επιτοκίων – επειδή δεν ήθελε να σηματοδοτήσει ότι τα επιτόκια θα μειωθούν περαιτέρω σε αρνητικό έδαφος.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν αρχικά, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, σημειώνοντας κέρδη πάνω από 2%.