Στην ανάγκη μιας συγκροτημένης ψηφιακής στρατηγικής, ώστε η Ελλάδα να ανατρέψει το σημερινό ψηφιακό έλλειμμα και να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο Digital Economy Forum 2016, που διοργανώνει σήμερα στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), με κεντρικό μήνυμα «Η επανεκκίνηση είναι ψηφιακή». Στη διοργάνωση δίνει, μάλιστα, το «παρών» και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο γενικός διευθυντής ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος, περιέγραψε το πώς η τεχνολογία άλλαξε στην κυριολεξία όλο τον κόσμο. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κ. Σύρρος υπογράμμισε ότι «η ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι η λύση για να απαλλαγούμε από όλες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα μας στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και επιπλέον να κερδίσουμε το ενδιαφέρον των επενδυτών». Όπως σημείωσε, «σήμερα επείγει να αξιοποιήσουμε ό,τι έχουμε, να δουλέψουμε συλλογικά για να παραγάγουμε εθνικό πλούτο. Η κατεύθυνση παγκοσμίως είναι σαφής και σε αυτό το νέο περιβάλλον της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι υποχρεωμένη να συντονιστεί η χώρα μας, δημιουργώντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, που θα αντιστρέψουν το φαινόμενο “φυγής μυαλών”».

Ο γενικός διευθυντής της DIGITALEUROPE, John Higgins, επισήμανε ότι η «Ευρωπαϊκή Ένωση συναρτά την πρόοδο και την ευημερία στην Ευρώπη με την ψηφιακή της ολοκλήρωση» και αναφέρθηκε διεξοδικά στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενιαία ψηφιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τις επιδόσεις της Ελλάδας στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας (Digital Density Index), ο οποίος -μετά από πρωτοβουλία του ΣΕΠΕ- αποτύπωσε για πρώτη φορά τη χώρα μας, παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου, η Digital Managing Director Accenture, Αθηνά Κανιούρα. Με βάση την έρευνα της εταιρείας, οι ψηφιακές επιδόσεις της χώρας μας την κατατάσσουν στην 17η θέση ανάμεσα στις 18 οικονομίες στον πλανήτη, τις οποίες έχει αξιολογήσει μέχρι στιγμής η Accenture στον Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας. Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαχείριση της Ψηφιακής Ωριμότητας των οικονομιών, μπορεί να προσθέσει επιπλέον 1,36 τρισεκατομμύρια δολάρια στο ΑΕΠ των 10 κορυφαίων παγκόσμιων οικονομιών το 2020. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Κανιούρα παρουσιάζοντας τη μελέτη, οι επιχειρήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον Δείκτη αυτόν, για να κατανοήσουν τον ευρύ ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ψηφιακή τεχνολογία στη μελλοντική τους πρόοδο, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ «Ψηφιακή Ανάπτυξη, Καινοτομία & Χρηματοδοτικά Εργαλεία», επεσήμαναν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχει μεγάλη ρευστότητα από ενδιαφερόμενους επενδυτές, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προβούν στις σωστές ενέργειες, προκειμένου να προσελκύσουν τα κεφάλαια αυτά, έχοντας φυσικά, ένα σωστά δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη να εντοπισθούν οι τομείς εκείνοι στην ελληνική οικονομία, όπου υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δώσουμε έμφαση σε αυτούς, όσον αφορά την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας.