Η Κομισιόν εξετάζει όλες τις πλευρές και θα παρουσιάσει έκθεση για το ευρωομόλογο, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος Επίτροπος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, όταν ερωτήθηκε για το εάν θα υπάρξουν αλλαγές κυρίως ως προς το μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο κ. Ρεν αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τα εργαλεία που διαθέτει για την διαχείριση κρίσεων ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε επίσης στην επιστολή Μπαρόζο προς τους ηγέτες της ευρωζώνης, λέγοντας πως το βασικό σημείο της πρωτοβουλίας του προέδρου της Κομισιόν είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτατα.

«Είναι πλέον ουσιώδες να επιταχύνουμε την εφαρμογή και την διαδικασία επικύρωσης από τα κράτη-μέλη ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα».

Πάντως, ο Όλι Ρεν παραδέχτηκε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν όπως περιμέναμε ή όπως ελπίζαμε, τονίζοντας ότι τα spread των ομολόγων δεν δικαιολογούνται από τα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε επίσης ότι οι αξιωματούχοι είχαν δυσκολίες να επικοινωνήσουν σωστά την συμφωνία της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο ελληνικό πακέτο και την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).