Πτώση άνω του 6% κατέγραψαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών, μετά την νέα μείωση των τιμών του πετρελαίου, ενισχύοντας εκ νέου τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη και οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές.
Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με απώλειες 6,4% στις 2.749,79 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδό του από την 1 Δεκεμβρίου 2014. Ο δείκτης CSI300 των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών στη Σανγκάη και το Σενζέν υποχώρησε κατά 6% στις 2.940,51 μονάδες, επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2014.
Ύστερα από την ανάκαμψη που σημειώθηκε την Παρασκευή και το πρωί της Δευτέρας, οι τιμές του αργού υποχώρησαν και πάλι κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, παραμένοντας κοντά στο χαμηλό 12ετίας της περασμένης εβδομάδας.
Οι χρηματιστηριακές αγορές της Κίνας έχουν υποχωρήσει κατά 22% από τις αρχές του έτους εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της οικονομίας και σύγχυσης για την συναλλαγματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Απώλειες κατέγραψαν και άλλες χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, με τον ιαπωνικό Nikkei να υποχωρεί κατά 2,4% και τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας κατά 1,5%.
Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, επεκτείνοντας την πτώση της προηγούμενης συνεδρίασης λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και μιας ακόμα υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Στις 11:09 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,5% μετά από απώλειες 0,7% χθες, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωνε πτώση 1,2%.
Το ξεκίνημα του 2016 ήταν ταραχώδες για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές λόγω τωνανησυχιών για την επιβράδυνση στην Κίνα και την υποχώρηση των τιμών του αργού, με τους επενδυτές να αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Από τις αρχές του έτους, ο δείκτης FTSEurofirst 300 καταγράφει απώλειες άνω του 9%.
Την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε μια πρόσκαιρη αντιστροφή της πτωτικής τάσης, όταν ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι υπαινίχθηκε ότι επίκεινται περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας.
Η νέα υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου οδηγούσε τις μετοχές ενέργειες σε απώλειες κατά 1,8%, με εταιρίες όπως η BP, η Total και η Eni να υποχωρούν μεταξύ 1,8% και 2,4%.
Απώλειες 1,2% σημείωναν οι τράπεζες, εξαιτίας της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, των ανησυχιών για τις πιέσεις στα περιθώρια και της αβεβαιότητας για τον τρόπο αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων στην Ιταλία.
Στον αντίποδα, άνοδο σχεδόν 6% κατέγραφε η μετοχή της Siemens μετά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τα ετήσια κέρδη της ύστερα από την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο.