Πριν από λίγες μέρες αποχαιρετίσαμε με ανακούφιση μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών. Θα ήταν υπεραισιόδοξο να ισχυριστούμε ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, μαζί με το 2015.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Ωστόσο, εφόσον διασφαλιστούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, το 2016 μπορεί να αποκτήσει θετικό πρόσημο. Το κύριο ζητούμενο είναι η αναχαίτιση της ύφεσης και η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, με κινητήριο δύναμη τις ιδιωτικές επενδύσεις και την εξωστρεφή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η επίτευξη αυτού του στόχου περνά μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μεταρρυθμίσεων. Απαιτεί αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ώστε να τροφοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Απαιτεί σοβαρή διακυβέρνηση και σταθερότητα, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να επιστρέψουν πολύτιμα κεφάλαια στη χώρα.

Απαιτεί ένα βιώσιμο φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση και δεν θα θέτει στο στόχαστρο την επιχειρηματικότητα.

Απαιτεί εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, στην ανάδειξη νέων δυναμικών κλάδων που δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Προϋποθέτει, τέλος, επιτάχυνση  των μεταρρυθμίσεων για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, για τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, για τη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές και για τη διαμόρφωση ενός απλούστερου και σταθερού θεσμικού πλαισίου, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους.

Η διατήρηση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, σε συνδυασμό με γενναία μέτρα και μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, είναι οι βασικές προϋποθέσεις ώστε το 2016 να είναι μια πραγματικά καλύτερη χρονιά.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ