Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των 34 χωρών-μελών του οργανισμού  στην αύξηση των φόρων κατά την περίοδο 2007 – 2014. Στο διάστημα αυτό το φορολογικό βάρος αυξήθηκε κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η αντίστοιχη αύξηση στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ δεν ξεπέρασε τις 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Από τις άλλες χώρες – μέλη που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης, μόνο στην Πορτογαλία σημειώθηκε αύξηση φόρων της τάξης του 2,4%, ενώ στην Ισπανία και στην Ιρλανδία υπήρξε μείωση, κατά 3,3 και 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν εξέλθει από τα μνημόνια και έχουν επαναφέρει τις οικονομίες τους σε θετική τροχιά.

Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε ένας προϋπολογισμός που προβλέπει έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από πρόσθετους φόρους για το 2016. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι τα έσοδα αυτά θα μπορέσουν να εισπραχθούν, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και σε αποστράγγιση της ρευστότητας από την αγορά, απομακρύνοντας κάθε προοπτική ανάκαμψης.

Δεν προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι ο ίδιος προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016, αλλά και αύξηση της ανεργίας από το 25,4% το 2015 σε 25,8% το επόμενο έτος.

Η Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική προειδοποιεί ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δεν θα πρέπει να στηριχθεί στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες θα επηρεάσουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αντίθετα, τονίζει ότι η έμφαση θα πρέπει να μετατοπιστεί στη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του δημοσίου και στην προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Δυστυχώς, οι επισημάνσεις και οι παραινέσεις φαίνεται ότι θα πέσουν για μια ακόμη φορά στο κενό. Και η Ελλάδα θα παραμείνει δέσμια της ύφεσης, κοιτάζοντας από μακριά τις υπόλοιπες – πρώην, πια – χώρες των μνημονίων να προχωρούν μπροστά και να ξαναχτίζουν τις οικονομίες τους.

*Ο Κωνταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος